Marcel Ciolacu feltétlenül tárgyalni akar Kelemen Hunorral Csoma Botond parlamenti beszéde miatt

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu kedden kijelentette, hogy föltétlen tárgyalni akar Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel Csoma Botondnak a román nemzeti ünnep tiszteletére tartott parlamenti ülésén elhangzott beszédéről.

A parlamentben nyilatkozó politikus az újságíróknak elmondta: nem tartja helyesnek, hogy az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője ezzel zárta beszédét: „boldog ünnepeket kívánok önöknek”. Szerinte ebben a formában ennek a jókívánságnak az üzenete, Csoma Botond nem tartja magát románnak. „Én úgy tudom, hogy az útlevele szerint román állampolgár, az etnikum teljesen más kérdés” – jelentette ki.

A parlament múlt keddi ünnepi ülésén felszólaló Csoma Botond többek között arról beszélt, hogy a magyar közösség Romániában képzeli el a jövőjét, az RMDSZ pedig partner mindazoknak az elképzeléseknek a megvalósításában, amelyek etnikai hovatartozástól függetlenül javítják az állam polgárainak életszínvonalát.

Fotó: Agerpres

A politikus kijelentette, hogy a francia-német megbékélés példáját követve a különböző közösségeknek joguk van a történelmi események saját szempontjuk szerinti értelmezéséhez, és ennek nem kellene felháborodást kiváltania a társadalom egy részében. „Az erdélyi románok politikai és vallási vezetői nagyon jól tudták, hogy Erdély nemcsak román, hanem magyar, szász és zsidó is, és ez tükröződött a gyulafehérvéri nyilatkozat szövegében” – jelentette ki a frakcióvezető.

Csoma Botond hangsúlyozta, hogy az RMDSZ megérti december elseje különleges jelentőségét a román nép kollektív tudatában, de emlékeztetett arra, hogy az erdélyi magyarok számára ez a dátum egy bizonytalanságokkal terhelt korszak kezdetét jelentette. „A 21. században a történelmi diadalnak át kell adnia helyét a befogadó szellemben történő együttműködésnek. Ennek érdekében azt javasoljuk, hogy ha új alkotmányunk lesz, akkor abban a nemzeti kisebbségeket államalkotó tényezőként kell meghatározni” – mondta a képviselő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?