banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Kelemen Hunor: akinél még nem járt a számlálóbiztos, hívja az RMDSZ-t!

Két hét maradt a népszámlálás személyes lekérdezéses szakaszából, július 17-ig, a lakosság egyharmadát azonban nem sikerült eddig összeírni. Ne maradjon ki senki a népszámlálásból: telefonáljon be az RMDSZ helyi irodáiba, ha nem vett részt az online önkitöltésben és még nem jelentkezett a számlálóbiztos – hívta fel a figyelmet Kelemen Hunor.

A jelentős magyar lakosságú megyék helyzete is kedvezőtlen: Kolozsban 36, Szatmárban 34, Marosban 31, Szilágyban és Biharban 29, Kovászna és Hargita megyében pedig a feltételezett lakosság 26 százalékát nem sikerült lekérdezni eddig.

Az első, online önkitöltéses szakaszban mintegy 700 ezer ember vallotta magát magyarnak. „Ez példaértékű közösségi mobilizációt jelentett akkor, és azért sikerülhetett, mert közösségünk tagjai szolidárisak voltak és segítettek egymásnak. Most is az a dolgunk, hogy segítsünk: ne hagyjuk, hogy rokonaink, barátaink és ismerőseink kimaradjanak. Mondjuk el nekik, hogy bátran hívják az RMDSZ-t, ha még nem járt náluk a számlálóbiztos” – nyomatékosított az RMDSZ elnöke. A telefonhívás során a Szövetség munkatársai rögzíteni fogják a nevet, a lakcímet és egy telefonszámot azért, hogy a körzetért felelős számlálóbiztosnak tudják továbbítani azt.

Fotó: RMDSZ

Kelemen Hunor köszönetet mondott a számlálóbiztosok eddigi munkájáért, hiszen a visszajelzések azt mutatják, hogy a nehézségek ellenére is lelkiismeretesen végzik feladatukat. „Legyünk mindannyian megértőek velük, hiszen olyan módszertani és technikai problémák lassítják a munkájukat, amelyekről nem tehetnek. Fogadjuk őket akkor is, ha már részt vettünk az önkitöltéses szakaszban, illetve hívjuk fel őket, amennyiben nem találtak otthon, de hagytak kopogtatócédulát” – hangsúlyozta a szövetségi elnök.

Technikai problémák is nehezítik a számlálást

Bár a magyar többségű településeken jellemzően nincs hiány számlálóbiztosokból, munkájukat számos módszertani és technikai probléma is lassítja – írja csütörtöki közleményében a Népszámlálás.ro csapata. A legfontosabb nehézség, hogy a legtöbb esetben a számlálóbiztosok azokat a címeket is fel kell keressék, ahonnan az önkitöltéses szakaszban érkeztek már be kérdőívek. Itt egyrészt ellenőrzik, hogy minden személy regisztrálva volt-e, illetve hogy mindenkinek érvényes-e a beküldött kérdőíve. Harmadrészt sok helyzetben a lakásra és az épületre vonatkozó kérdőívek hiányát kell pótolják.

A Népszámlálás.ro szerkesztői felhívják a figyelmet arra, hogy ha van a sikeres önkitöltésről igazolásuk, akkor nem szükséges újból válaszolni a személyi kérdőívre. Ezt továbbra is ezen az oldalon lehet ellenőrizni a személyi szám megadásával.

Annak érdekében, hogy egyetlen magyar se maradjon ki a népszámlálásból, az RMDSZ megyei, területi szervezetei fogadják azoknak a jelentkezését, akikhez még nem jutott el a számlálóbiztos. Jó tanácsként hozzáteszik: amikor a számlálóbiztosnak válaszolunk, fontos, hogy a kérdőíveket mindenkire vonatkozóan töltsük ki, akik a háztartásban éltek 2021. december 1-jén: gyerekekre, felnőttekre, idősekre és azokra is, akik éppen nincsenek otthon, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodnak. Arra is vigyázzunk – és ezt mindenképpen ellenőrizzük is –, hogy mindenkinek helyesen legyen beírva az etnikuma, az anyanyelve és a felekezeti hovatartozása.

Kapcsolódók

Kimaradt?