Rock Meets the Philharmonic – különleges csemege zenekedvelőknek

A Marosvásárhelyi Várban lép fel a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia és a The Harriers együttes a Rock Meets the Philharmonic című grandiózus előadással.

Az előadás a polgármesteri hivatal felkérésére jött létre, ezzel nyitják meg ugyanis a 27. Marosvásárhelyi Napokat.

A helyszín | Fotó: Marosvásárhelyi Vár/Facebook

A produkció rendezője, Molnár Tibor a The Harriers együttes vezetője, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia hegedűművésze, ezen belül a Tiberius Quartet tagja, a Tiberius Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál rendezője, és a CRUEL rockopera zeneszerzője a Maszolnak elmondta, szülei hegedűsnek szánták, de egy AC/DC szám (szerk.megj. – Moneytalks) megváltoztatott mindent, és igencsak intenzív lett a rock műfaj iránti érdeklődése is, azzal együtt az a vágy is, hogy a szokásostól eltérő zenei stílusokat ötvözzön. Mint mondta, a klasszikus zenében is benne van az erő, de nyilván másképp.

Arra a kérdésünkre, hogy miért tartotta fontosnak azt, hogy a klasszikus zenészeket és rock zenészeket egy színpadra hozza, közölte, talán azt a hiányérzetet próbálja pótolni ezzel, hogy nincs rockbandája. Azaz azt szeretné átadni, hogy a gitárjáték hogyan szólalhat meg más hangszereken. A mostani koncerten a klasszikus gitár, rock gitár és templomi orgona összhangzása is megjelenik a The Harriers játékában. 

A közös munka ötlete korábban Koszorus Krisztinával, Koszikával közösen született meg, most a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia évadzáró és a Marosvásárhelyi Napok rendezvénynyitó koncertjeként részben létre is jön.

Fotó: Koszika/Facebook

Koszorus Krisztina a Maszol megkeresésére elmondta, egy széles érdeklődési kört lefedő koncertről van szó, hiszen mind a súlyos rockzenét, mind a szimfonikus zenét kedvelők és, az egyéb zenei stílusokat – például tangót – preferálók is kapnak valami érdekességet. 

Öt szólista, öt különböző hang: rockénekestől az operaénekesen át, Koszika sajátos stílusáig különlegessé teszik az élményt.   

A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia vezetője, György Levente a Maszol megkeresésére közölte, menedzseri körökben ezt úgy nevezik, hogy a „showbiznisz a komolyzenében”, és minden igazgatónak a saját felelőssége az, hogy milyen mértékben engedi be azt, hisz a filharmónia profilja a komolyzene terjesztése és propagálása. Igazgatóként úgy véli, hogy egy évadban kétszer-háromszor belefér, hogy rockzenét, filmzenét vagy jazzt játszanak. 

Hangsúlyozta, az ő menedzseri tervében benne vannak ezek az átjárások: Classic meets rock, Classic meets jazz, Classic meets rap, de ennek is megvan a veszélye. Mivel népszerűbb, mint a komolyzene, ezt imádja az ifjúság, és jegyeladásban ebből lenne a legnagyobb bevételük, mégse billenhetnek át a másik oldalra. Meg kell maradniuk annál a küldetésüknél, hogy a közönség nevelésével foglalkozzanak. „Vigyáznunk kell arra, hogy megtaláljuk az arany középutat” – mondta. 

Fotó: György Levente/Facebook

Évadzáró koncertként ez lesz a filharmónia ajándéka a közönségnek: „We will rock you” – tette hozzá mosolyogva György Levente igazgató.

Vezényel a budapesti Werner Gábor. 

Szólisták: Raluca Stoica, Andy Ghost, Alexandru Arnautu Vraciu, Borsos Edith, Koszika és Raluca Stoica. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_fX8C1fFi_KUK_Webbanner_300x250_ANIM_UJ.gif
banner_yJD1hpjB_KUK_Webbanner_970x250_ANIM_UJ.gif
banner_fZuguXC4_KUK_Webbanner_728x90_ANIM_UJ.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?