Ötvenéves a marosvásárhelyi Szent Imre templom: eseménysorozattal emlékeznek a ferences örökségre

Ötven éve, 1972. május 28-án szentelte fel Márton Áron püspök a marosvásárhelyi Szent Imre templomot. A kerek évfordulóra négynapos eseménysorozattal emlékezik az egyházközség.

Az Ady-negyedi Szent Imre plébániatemplomot akkor emelték, amikor ritkák voltak a templomszentelések Erdélyben. Épülésének oka egy másik templom megszűnése volt: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház építése miatt átalakították Marosvásárhely főterét és lebontották a 18. századi ferences kolostort és templomot, amelynek ma már csak a tornya áll, a Ceaușescu-korszak városrendezésének áldozatul esett műemléképületre emlékeztetve.Az 1970-es évek elején lebontott 18. századi marosvásárhelyi ferences templom és kolostor | forrás: a Szent Imre plébánia irattára

A Színház tér kialakításakor Márton Áron volt a katolikus egyház püspöke, akinek a lebontott ferences kolostorért cserébe az Ady-negyedben ajánlottak fel telket egy új templom számára. Márton Áron garanciákat kért, amit az 1968. május 4-én az állami hatóságokkal aláírt protokollban rögzítettek: ezek között szerepelt az új papi kinevezések engedélyezése, a torony műemlékként való meghagyása és állami gondozása, valamint az is, hogy addig nem bonthatják le a régi templomot, amíg az újat fel nem szentelik, és át nem adják az egyház használatára, derül ki a Szent Imre templom plébánosának, Péter Sebestyénnek a szerkesztőségünkbe eljuttatott írásából.Márton Áron püspök 1972. május 28-án szentelte fel a marosvásárhelyi Szent Imre-templomot | forrás: a Szent Imre plébánia irattára

A ferences kolostort 1971-ben, a templomot 1972-ben bontották le. A helyette épült Szent Imre templomot 1972. május 28-án szentelte fel Márton Áron püspök. Az új plébániához akkor több mint 3000 lélek tartozott. A ferences rend 2006-ig látott el itt lelkipásztori szolgálatot, majd a Főegyházmegye vette át a plébániát.

A templom felszentelésének 50. évfordulójára dr. Molnár Tünde orgonaművész koncertjével, szentségimádással, ifjúsági szentmisével, archív-fotókiállítással, népdalénekléssel, jubilánsok megáldásával, történelmi vetélkedővel, emléktábla-avatással, Barabás Kisanna muzeológus vezette, ferences helyszíneket bemutató városnéző túrával emlékezik az egyházközség.

 „A jubileum, a jóbel év, az 50. év megállásra késztette a Biblia emberét. Megfújták a kos szarvából készült kürtöt (jóbel), a földeket pihenni hagyták, a rabszolgákat felszabadították, az adósságokat elengedték – elérkezett az Úr kegyelmi esztendeje. Urunk feltámadása után is 50. napra ünnepeljük a Pünkösdöt, a Szentlélek eljövetelét” – emlékeztetett közleményében Péter Sebestyén. „Erre való ez a jubileum is. Megállunk, összegzünk, értékelünk és erőt gyűjtünk a következő feladatokhoz. Töltsük meg hát mi is éveinket, hogy teli legyenek élettel. Mint ahogy őseink is tették, és örökségüket ránk hagyták, hogy éltessük és továbbadjuk. A négynapos ünnepségsorozatunk egyfajta Lélek-hívás, könyörgés a mindent betöltő, életerőnket megsokszorozó Lélekért” – fogalmazott a Szent Imre templom plébánosa.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?