Az életmentés a hivatásuk – huszonöt éves a SMURD

Huszonötödik születésnapját ünnepelte a hét végén a rohammentő-szolgálat (SMURD) Marosvásárhelyen.

Felvonultatták a különlegesen felszerelt járműveiket, azokat is, amelyekkel eddig életeket mentettek, illetve azokat is, amelyeket ezután fognak „bevetni”. Felvonultak a tűzoltók is, illetve mindazok, akik szakmailag kötődnek a Romániában először Marosvásárhelyen meggyökerező szolgáltatáshoz.

Igazi sikertörténet a fennállásának 25-ik évfordulóját ünneplő rohammentő-szolgálaté, amely szorosan összekapcsolódik Raed Arafat doktor nevével. A jelenlegi egészségügyi államtitkár 1990. szeptemberében volt annyira bátor és kezdeményező, hogy egy újfajta mentőszolgálatot hozzon létre Marosvásárhelyen.

Kezdetben Arafat a szíriai születésű palesztin orvos csupán egy mentőautóval sietett a bajbajutottakhoz, szívinfarktust, agyvérzést, lábtörést szenvedett beteghez, vagy autóbalesetekhez. Csapatának csupa önkéntes tagja volt: orvosok, egyetemi hallgatók és a vöröskereszt önkéntesei. A betegeket a megyei kórház mögött felhúzott ideiglenes barakkban látták el.

Marosvásárhelyen anak idején életek függtek attól, hogy Arafat doktort hívják-e a beteghez, vagy a régi mentőszolgálatot. Az évek, évtizedek folytán folyamatosan fejlődött a rohammentő-szolgálat, nem csak műszakilag, de a munkatársak szakmai felkészítése, vagy továbbképzése tekintetében is. Például 1998-ban több mint 300-an részesültek különleges képzésben.

A SMURD fokozatosan terjetette ki szolgátatásait az egész országra, mára már az ország összes megyéjében jelen vannak. Az intézmény állami finanszírozású, a készenléti felügyelőségek alárendeltségébe tartozik. Az ünnepi rendezvényen az is elhangzott, hogy ma ez Európa egyik legjobban felszerelt és leghatékonyabb rohammentő-szolgálata.

Kapcsolódók

Kimaradt?