A 25 éves SMURD-ról lesz szó az ETV-ben kedden

25 évvel ezelőtt, 1990 szeptemberében, azaz negyedszázaddal ezelőtt alakult meg Romániában a SMURD is: a Sürgősségi Életmentő Szolgálat.

A 2015-ös évet számos negyedszázados évforduló színesíti – 25 évvel ezelőtt volt a rendszerváltás, a könyves-gyertyás tüntetés, a fekete március, a bányászjárás. Ugyancsak 25 évvel ezelőtt, 1990 szeptemberében, azaz negyedszázaddal ezelőtt alakult meg Romániában a SMURD is: a Sürgősségi Életmentő Szolgálat, vagy ahogy az első pár hónapban nevezték, SMUR (Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare), a rohammentő szolgálat, amely számos ember életét mentette meg. A SMURD az ott dolgozó orvosok és asszisztensek részéről a szó szoros értelmében véve szolgálat. Az élet szolgálata.

Az Erdélyi Magyar Televízió Metszet című magazinműsorának stábja 25 órát töltött a marosvásárhelyi rohammentősök mellett. A műsor készítői nemcsak a kórházban követték az orvosok tevékenységét, a mentősökkel is helyszíneltek. Bemutatják, milyen egy „átlagos” éjszaka és „átlagos” nappal a SMURD-on, mit jelent naponta felvenni a harcot élettel, halállal.

A július 21-én, kedden este 8 órától képernyőre kerülő Metszetben a SMURD-alapító Dr. Raed Arafat mellett megszólal a helikopteren szolgáló Dr. Pável Judit, a mentőautón dolgozó Dr. Florina Pavel, illetve Dr. Turucz Emília, ügyeletvezető főorvos.

 

Kimaradt?