Ők kapták idén az UNITER-díjakat – Több magyar alkotó is elismerésben részesült

A Román Országos Színházi Szövetség (UNITER) hétfőn este adta át a 2023-as évad legjobbjainak járó elismeréseket. A jelöltek között magyar színházi alkotók is voltak, akik közül többen díjjal tértek haza.

A 2023-as év UNITER-díjait hétfőn este adták át a bukaresti Ion Luca Caragiale színházban. A szakmai zsűri véleménye mellett a közönség szavazatai is számítottak, a legjobbak között pedig magyar alkotókat is díjaztak, ugyanis Székely Csaba drámaíró Az igazás gyertyái című darabjával kiérdemelte a legjobb ősbemutatóként színpadra alkalmazott szöveg díját. Az előadásban nyújtott kiemelkedő munkájáért Cári Tibor a legjobb zene és sound design díjával térhetett haza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház Rokonok című előadásában nyújtott alakításáért  a legjobb férfi mellékszereplőnek Bács Miklós bizonyult.

A legjobb előadás kategóriájában is volt magyar jelölt: a Tamási Áron Színház társulata által, Bocsárdi László rendezésében bemutatott Iráni konferencia, és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház 1978 című előadásra Tomi Janežič rendezésében voltak a szekció nagy esélyesei, a díjat végül a Radu Afrim által rendezett, a Jászvásári Nemzeti Színházban bemutatott Antologia dispariței (Az eltűnés antológiája) kapta.

A legjobb fényterv jelöltjei közt volt Botond Nagy, aki a Kolozsvári Állami Magyar Színház Elektra című előadását jegyezi, a díjat végül Michael Bischoff kapta a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Woyzeck című előadásáért. Debütdíjra jelölték Ricz Ármint A tavasz ébredése című darab rendezéséért, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatával vitt színpadra. Az elismerést végül Ramona Niculae kapta a konstancai színházban bemutatott Things We Have Lost at the Mamaia Festival (10 dolog, amit elvesztettünk a Mamaia Fesztiválon) című darabban nyújtott alakításáért.

Ramona Niculae/ Forrás: UNITER

A legjobb férfi főszereplő díját Tudor Cucu-Dumitrescu vihette haza a bukaresti Stela Popescu Színház Hedwig and the angry inch című előadásában nyújtott alakításáért. A legjobb női főszereplő esélyesei közt volt Fülöp Erzsébet Az igazság gyertyái című előadásban megformált szerepéért, a díjat végül Cerasela Iosifescu kapta az Oedip (Oidipusz) című előadásért, melyet a Bulandra Színházban mutattak be. A legjobb video design díját Mihai Nistor kapta az Antologia dispariței (Az eltűnés antológiája) című előadásban végzett munkájáért. A legjobb animációs színházi/ gyermekszínházi díjat Selma Dragoș vihette haza a Poveşti invizibile (Láthatalan történetek) című előadásért, amelyet a szebeni Gong Színházban mutattak be.

A legjobb női mellékszereplő díját Mălina Lazăr kapta az Antologia dispariției (Az eltűnés antológiája) című előadásban nyújtott alakításáért, a legjobb férfi mellékszereplő esetében pedig újfent magyar győztesnek örülhetünk, hiszen Bács Miklós a Rokonok című előadásban nyújtott alakításáért kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést.

Mălina Lazăr/ Forrás: UNITER

A legjobb rendező jelöltjei közt volt Botond Nagy a Kolozsvári Állami Magyar Színházban színpadra állított Elektra című előadásért, valamint Horváth Hunor a szebeni Radu Stanca Nemzeti Színház Woyzeck című előadásának rendezéséért. A díjat végül Andrei Măjeri kapta a Cine l-a ucis pe tata? (Ki ölte meg az apámat?) című előadásért, amelyet a Metropolis Színházban mutattak be.

A legjobb rendezőnek járó életműdíjjal Petrika Ionescot tüntették ki, a színháztörténet és színházkritika kategóriájában életműdíjat kapott Miruna Runcan, a díszlettervezők életműdíja idén Viorica Petrovicihez került. Életműdíjat kapott Dan Condurache és Oana Pellea színészi teljesítményükért.

Valer Dellakeza/ Forrás: UNITER

A legjobb rádiószínháznak járó díjat idén a Vara în care mama a avut ochii verzi (A nyár, amikor anyámnak zöld szemei voltak) című előadás kapta, a legjobb zene és sound design díja pedig Cári Tiborhoz került Az igazság gyertyái című darabban végzett munkájáért. A legjobb színházkritikáért járó elismerést Oltița Cîntec vihette haza.

A legjobb ősbemutatóként színpadra alkalmazott szöveg díját Székely Csaba kapta Az igazság gyertyái című előadásért, az elnöki különdíjban a Radu Stanca Nemzeti Színház részesült, a legjobb díszlettervezőnek járó díjat Velica Panduru kapta, míg Ion Caramitru Kiválósági Díjban Valer Dellakeza részesült.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?