banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

A közönség is szavazhat az idei UNITER-díj jelöltjeire

Május 27-én adják át az UNITER-díjakat, amelyek elnyerésére több magyar színházi alkotó és társulat is esélyes. A szakmai zsűri véleménye mellet a közönség szavazatait is várják.

A Román Országos Színházi Szövetség (UNITER) február végén tette közzé a 2023-as év UNITER-díjra jelöltjeinek listáját. A legjobbak közt több magyar társulat és alkotó is helyet kapott.

Részlet az Elektra című előadásból/ Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

A Kolozsvári Állami Magyar Színházat három kategóriában jelölte az Alina Epîngeac, Cristina Rusiecki és Octavian Szalad kritikusokból álló jelölőzsűri: a Botond Nagy által rendezett Elektra a Legjobb rendezés és a Legjobb fényterv díjára esélyes, míg Bács Miklós a Rokonok című előadásban a Polgármester és a Polgármester titkára szerepeknek megformálásáért a Legjobb férfi mellékszereplő jelöltjei közt van. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház is felkerült a legjobbak listájára. Branko Hojnikot a Legjobb díszlet díjára jelölték a társulat 1978 című előadásának látványvilágáért, ugyanez a darab pedig a Legjobb előadás díjára is esélyes.

Szintén a Legjobb előadás kategóriájában versenyzik a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház is. A Bocsárdi László által rendezett Iráni konferencia bekerült a 2023-as év legjobbnak ítélt négy előadása közé.

Részlet az Iráni konferencia című előadásból/ Forrás: Tamási Áron Színház Facebook-oldala

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház alkotóit hat kategóriában jelölték UNITER-díjra, ebből négy jelölést a teátrum Tompa Miklós Társulata kapott. Debütdíjra jelölték Ricz Ármint a Tompa Miklós Társulat A tavasz ébredése című előadásának rendezéséért. A Legjobb női főszereplő díjára esélyes B. Fülöp Erzsébet Az igazság gyertyái című előadásában Kovács Márta szerepében nyújtott alakításáért. A darab a Legjobb, ősbemutatóként színpadra alkalmazott szöveg jelöltjei közt is megtalálható, melyért Cári Tibor a Legjobb zene és sound design díját is megkaphatja az előadásához szerzett zenéjéért.

A 2023-as év UNITER-díjait május 27-én, a bukaresti I.L. Caragiale Nemzeti Színház Ion Caramitru termében sorra kerülő, 32. díjátadó gálán adják át. A szakmai zsűri véleménye mellett a nézők szavazatai is számítanak: az esemény napjáig, május 27-én 11 óráig adhajták le voksaikat kedvenceikre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?