Bemutatjuk az Erdély Dala verseny döntőseit

Hét döntőbe jutott dal verseng az Erdély Dala címért. A győztes kihirdetésére október 30-ig még várni kell, de a fináléba jutott tehetséges zenészeket érdemes közelebbről is megismerni.

2022-ben a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) megalakulásának húsz éves évfordulóját ünnepli, ugyanakkor 2022 az ifjúság európai éve is, ennek apropójaként született meg az Erdély Dala verseny, amelynek célja, hogy megtalálják azt a dalt, amely az erdélyi fiatalok hangján szól, és az erdélyi itthon lenni érzést fogalmazza meg.

Kép forrása: Erdély Dala

A verseny döntőjére október 30-án, vasárnap 20 órától kerül sor egy élő televíziós műsor keretében, ahol a szakmai zsűri pontszámainak és a közönség szavazatainak összesítéséből derül ki, hogy a hét döntőbe jutott dal közül, melyik nyeri el az Erdély Dala címet. Tehetséges zenészek, dalszerzők, fiatalok kerültek be a fináléba, akik megérdemlik, hogy ismerjék őket.

A kolozsvári Csajod zenekar Ide tartozom című alkotását az őszinte sorok és a rockos rímek jellemzik, a fiúk valóságszagúnak titulálják alkotásukat, egy olyan dalt szerettek volna létrehozni, amely nem az ábrándokról, sokkal inkább a valóságos erdélyi létről szól.

A szilágysági Végtelen Sziget zenekar is benevezett az Erdély Dala versenybe Csillagok című dalukkal, mely által az erdélyi fiatalság hangulatát, a saját tapasztalataikat akarták kifejezni, el is nyerték a zsűritagok tetszését, hiszen tovább juttatták őket döntőbe. A fiúk szerint az alkotótábor alatt radikálisan sokat változott a dal, és már alig várják, hogy a nagyközönség elé tárják.

Frunzea Dávid, székelyudvarhelyi fiatal életében már gyermekkora óta jelen van a zene szeretete. Amióta az eszét tudja hegedül, most pedig a dalszöveg írásban is kipróbálhatta magát. Népi kavalkád döntős dalának már a címe is sejteti, hogy Dávid művében az izgalmas népi motívumok különböző zenei elemekkel vannak összefésülve, melyek közösen alkotnak egy nagy egységet.

A dalverseny egy másik döntőse Koszika, vagyis Koszorús Krisztina és Szász Csaba marosvásárhelyi zenészek, akik évek óta benne vannak a szakmában, és akik számára nagyon fontos volt egy olyan dalt létrehozni, ami a „nem tudjuk, mink van, amíg el nem veszítjük azt” felismerést fogalmazzák meg. A dal alkotása közben tudatosult bennük, hogy ez akár lehetne az Erdély Dala egyik verseny produkciója is, így jelentkeztek, és ma már a hét finalista dal egyike az övék.

A legifjabb tagokból álló döntős zenekar, a 2018-ban alakult szászrégeni Dreamflow, akik Itt boldog vagyok című dalukkal nyerték el a zsűri tetszését. A fiatalok nagyon örültek, amikor találkoztak a versenyfelhívással, hiszen véleményük szerint Magyarországon több lehetőség nyílik a zenészek számára a kibontakozásra, viszont az Erdély dala az itthoni, feltörekvő tehetségeknek is megteremti a lehetőséget a szárnyalásra.

A marosvásárhelyi Szintaxis zenekar tagjai 2019 óta zenélnek együtt, elérve már kisebb-nagyobb sikereket, most pedig egy nagyon fiatalos, nagyon mai alkotással az Erdély Dala címért is versenybe szálltak. A srácok a saját generációjukból indultak ki a dalszöveg létrehozásánál, azokat a dolgokat akarták belefoglalni, amelyek számukra, kortársaik számára Erdélyben értéket jelenthetnek.

Szintaxis | Forrás: Marosvásárhelyi Diáknapok

A közönség tetszését a sepsiszentgyörgyi Álljunk meg! Ugyanúgy szeretnek című dal nyerte el, így ők is bekerülhettek a döntőbe. Varázslatos az összhang a zenekar tagjai között, ahogyan a két testvér, Dorottya és Magor közötti kapcsolat is, amikor énekelnek. A zenekar tagjai úgy nyilatkoztak, hogy a verseny alkotótáborában óriási utat járt be a dal, mégis sikerült megőrizniük a lényegét az eredeti verziónak, és hálásak, amiért szakemberek zenészként és emberként segítették őket a fejlődésben.

Október 30-án, 20 órától SMS-ben elküldött szavazatokkal lehet győzelemhez segíteni a versenyzőket. Az Erdélyi Magyar Televízió élő közvetítéséből, valamint online, az Erdély Dala Facebook-oldalán követhetjük a verseny menetét, ahonnan az est végén megtudhatjuk, melyik alkotás válik Erdély kedvencévé, Erdély dalává.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?