Élő show-műsorral zárul az Erdély Dala, a versenyzők a közönségre is számítanak

Hamarosan utolsó szakaszához érkezik az erdélyi dalszerzők versenye. Október 30-án tartják meg az Erdély Dala című vetélkedő döntőjét, amikor kiderül, hogy a versenyben lévő hét dal közül melyik viszi el a fődíjat. A szervező Magyar Ifjúsági Értekezlet (MÉRT) alelnökével, Szilágyi Dórával beszélgettünk.

A dalverseny a Magyar Ifjúsági Értekezlet húszéves fennállásának megünneplése apropóján jött létre, valamint abból a célból, hogy a járványidőszak alatt háttérbe szoruló zenészek újra lehetőséget kapjanak. Olyan szerzeményeket vártak a dalszerzőktől, amelyekben az erdélyi létet, értékeket, az „otthon lenni” érzést ragadják meg.

Fotók: a szervezők

A verseny jelenleg a harmadik szakaszában jár. Első körben az alkotók szeptember elsejéig küldhették be dalaikat, amelyekből a négytagú zsűri, Keresztes Ildikó, Bagossy Norbert (Bagossy Brothers Company), Lukács László (Tankcsapda), valamint Dorogi Péter (volt Intim Torna Illegál) a hat legjobbat kiválasztotta, majd a közönség is döntőbe juttathatott még egy kedvencet hetedikként. Az Erdély Dala döntősei így a Szintaxis, a Végtelen Sziget, a Dreamflow, Koszika, az Álljunk meg!, A Csajod, és Frunzea Dávid lettek. Ezt követően egy alkotótáborban vehettek részt az alkotók, ahol mentorok (Tarján Zsófia, Vizi Imre, Schoblocher Barbara) segítségével tökéletesíthették dalaikat.

Fotó: Borsi Balázs

Szilágyi Dóra elmonda, a tábor céljaként azt tűzték ki, hogy workshopok és szakmai tanácsok által segítsék a feltörekvő zenészeket saját maguk menedzselésében, valamint olyan eszközöket tudjanak a kezükbe adni, amelyekkel ezt követően boldogulni képesek a zenei pályán.

„Az egész versenynek a hosszú távú célkitűzése az lenne, hogy maradjanak itthon zenekarok, Erdélyben játsszanak, magyarul játsszanak. Nagyon nem szeretnénk, hogy minden egyes tehetség elvándoroljon valahova máshová a jobb jövő reményében, úgyhogy ezekhez próbáltuk őket hozzásegíteni, amivel csak lehetett. Két próbaterem és egy mindennel felszerelt stúdióterem állt a rendelkezésükre, ahol fel is vehették és meg is keverhették a dalokat, tehát volt arra lehetőség, hogy mindenféle verzióban meghallgassák a szerzeményeiket, aztán eldöntsék, hogy melyik az a verzió, amelyik a legjobban illik a személyiségükhöz” – fejtette ki a MIÉRT alelnöke.

Szilágyi Dóra hozzátette: „azért, hogy a fiatalok továbbra is itthon maradjanak és itthon boldoguljanak, ki kell alakuljon egy kötődés. Talán a zenén keresztül lehet a legjobban érzelmeket és hasonló dolgokat közvetíteni, úgyhogy arra gondoltunk, ez a verseny egy jó eszköz, egy jó csatorna arra, hogy igenis mondjuk el, hogy miért szeretjük a szülőföldünket és miért szeretünk itt lenni.”

A versenyzők a jelenlegi szakaszban a dalaik utolsó simításait végzik, stúdiófelvételek, illetve videóklipek készülnek a szerzeményekhez, amelyek október 29-én fel is kerülnek az Erdély Dala hivatalos honlapjára, ekkor kezdetét veszi a közönségszavazás is.

Az Erdély Dala utolsó momentuma az október 30-ai döntő lesz, amelyet egy élő show-műsor keretében közvetít az Erdélyi Magyar Televízió, azonban követni lehet a történéseket az Erdélyi Dala, az Erdély TV , valamint Magyar Ifjúsági Értekezlet online felületein is. A négyfős szakmai zsűri mellett a közönség lesz az ötödik ítész, a publikum szavazatait ugyanis pontokká alakítják, amelyeket a zsűri által megítélt pontszámokhoz adják és így alakul majd ki a végső sorrend. A kedvencekre szöveges üzenetben voksolhatnak a nézők, a szavazás részletei a verseny hivatalos honlapján találhatók meg.

„Ilyen nagy erdélyi magyar zenei produkció még nem volt, úgyhogy reméljük, beváltja a hozzá fűzött reményeinket, vagány és szórakoztató lesz, és végül a magyar közönség is szurkolhat ittenieknek” – fogalmazott Szilágyi Dóra.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?