Nemzetközi népismereti filmszemlére készülnek Sztánán

Hagyományaink, értékeink és népi kultúránk elemei kerülnek vetítővászonra augusztus 25-től 27-ig a Kolozs és Szilágy megye határán fekvő Sztánán. Nyolcadik alkalommal várja az érdeklődőket a Nemzetközi Népismereti Filmszemle.

Augusztus 25. és 27. között újra nemzetközi népismereti filmszemlét tartanak Sztánán. A Dr. Kós Károly Néprajztudós Alapítvány által 2013-ban indult, immár nyolcadik alkalommal megszervezett programsorozatról Papp Hunor, az esemény házigazdája úgy fogalmazott, hogy fontos hangsúlyt fektetni az örökségünk megismerésére, a népi hagyományaink azon elemeire, amelyek ugyan ma már nem képezik a legtöbb ember mindennapjainak részét, mégis fontos szerepet játszanak a kultúránkban. Kiemelte, hogy bár nem sok ehhez hasonló kezdeményezés létezik, már az esemény ötletének megszületésekor is abból a gondolatbólo indultak ki a szervezők, hogy öregjeink távozásával nem szabad eltűnniük azoknak a népi hagyományoknak, melyek szerves részét képezik a kultúránknak.

A Varjúvár, Kós Károly egykori saját háza a Szilágy megyei Sztánán | Fotó forrása: Wikipédia

Papp Hunor elmondta, hogy a filmszemle, melynek szervezését idéntől a budapesti Néprajzi Múzeum vette át, tulajdonképpen egy verseny, amelyre ifjúsági és felnőtt kategóriában pályázhatnak a filmkészítők. Talán az egyik legfontosabb kritérium a nevezett filmeknél, hogy ne profi stúdiók által készüljenek, hanem szabadúszó filmesek vagy kisebb stúdiók munkái legyenek, ezzel is megtartva a benevezett művek közti egyensúlyt. Habár kezdetekben húsz-harminc éves filmekkel is pályáztak, néhány éve már az is kikötés, hogy az alkotások ne legyenek négy-öt évnél régebbiek, így idén 2018–2023 között készült munkákat vártak. A 69 pályázott műből 42 filmet választottak ki az előzsűrizés után, ebből 4-et az ifjúsági, 38-at pedig a felnőtt kategóriában mutatnak be. Leginkább magyarországi alkotók munkáit láthatják az érdeklődők, de a programban szerepel két délvidéki és négy erdélyi film is.

A két napon át tartó vetítések végén, vasárnap a szakmai zsűri díjazza a legjobb műveket. Papp Hunor elmondta, az eredményhirdetés után a filmkészítők egy baráti beszélgetésen, szakmai tanácsadáson vehetnek részt, ahol a zsűri személyre szabottan elmondja majd mindenkinek, hogy szerintük mitől válhatnának még jobbá a munkáik. Mint mondta, ez azért is fontos, mert így az alkotók nemcsak száraz kritikákat és egy felszínes kiértékelést kapnak, hanem tényleg tanulhatnak is valamit, amit hasznosíthatnak a jövőben. Az anyagi díjak mellett a legjobbak lehetőséget kapnak arra is, hogy a Néprajzi Múzeum a közelgő eseményein vetítse a filmjeiket, ezzel is népszerűsítve a munkásságukat.

A programsorozat bárki számára szabadon látogatható, szeretettel várnak mindenkit a vetítésékre, borkóstolóra, beszélgetésekre a sztánai Hagyományok Házának Kós Károly termébe. Az augusztus 25–27. között megtartandó Nemzetközi Népismereti Filmszemle részletes programját a Néprajzi Múzeum weboldalán olvashatják.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?