banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

„Nem kiszolgáljuk, hanem szolgáljuk a közönséget” – Óriási siker volt a Kolozsvári Magyar Opera csíkszeredai miniévada

Október első hétvégéjén Csíkszereda ismét operavárossá vált: öt előadással várta a közönséget a Kolozsvári Magyar Opera társulata Székelyföld szívében, a miniévad pedig páratlan sikert aratott. Szép Gyula operaigazgató összegezte a Csíkszeredában töltött négy napot.

Négy napra, öt fellépéssel tért vissza immár negyedik alkalommal a Kolozsvári Magyar Opera társulata Csíkszeredába. Október első hétvégéjén a klasszikusok közül A trubadúrt, a maguk műfajában korszakalkotó Jézus Krisztus Szupersztárt és a My Fair Ladyt, valamint magyar operetteket tekinthettek meg a nézők. A Jézus Krisztus Szupersztár csapata kétszer is színpadra állt, így összesen öt előadást kínált a társulat, amelyek mindegyike teltházas lett.

My Fair Lady/ Fotó: Korodi Attila Facebook-oldala/ László F. Csaba

„Rendkívüli miniévad volt. Hatalmas erőfeszítés mind művészi, mind műszaki, logisztikai szempontból, hiszen közel 180 személy utaztatása, szállásolása és ellátása nem kis feladat, de minden nehézséget elfelejtetett már az a siker, az a fogadtatás, amiben részesültünk, mind a városvezetőség, mind a Művelődési Ház, de kiemelten a közönség részéről. Lelkesedésük és odaadásuk a produkcióink iránt egészen megható, csodálatos négy nap volt” – fogalmazott Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.

Mind az öt előadást teltház előtt játszotta a csapat, még a klasszikus opera, a Trubadúr iránt is óriási volt az érdeklődés. Szép Gyula elmondta, hogy szándékosan finomvegyes műsort állítottak össze, hogy minden műfajból kaphasson ízelítőt a közönség, s bár mindegyik produkció más és más, számukra egyformán kedves az összes. Az igazgató úgy véli, nem annyira a nézőszám, mint az előadások minősége volt a fontos, hiszen – mint fogalmazott – nem kiszolgálni, hanem szolgálni akarják a közönséget.

Trubadúr/ Fotó: Kolozsvári Magyar Opera

Kérdésünkre, hogy Csíkszereda logisztikai szempontból mennyire alkalmas egy ilyen színvonalú miniévad fogadására, Szép Gyula elmondta, hogy a székelyföldi települések közül tulajdonképpen ez az egyetlen, amely rendelkezik mindennel, ami az operajátszáshoz szükséges, beleértve a színpadot és a zenekari árkot is. „A kiszállás 180 embernek egy hétre igencsak nagy költségekkel jár. Mindez nem valósulhatott volna meg Csíkszereda önkormányzatának támogatása nélkül, akik jelentős mértékben hozzájárultak a miniévad megvalósításához. Nélkülük mindez szóba se jöhetett volna. Csíkszereda egy nyitott hely, mind a városvezetés, mind a közönség részéről. Övék a kezdeményezés, tőlük kapjuk a meghívást, és a támogatás és részükről jön. A jegybevételek is nagyon jók voltak, de talán ha a szállást fedezhettük volna belőle, holott rengeteg egyéb költség is van ilyenkor.”

És hogy hogy érezték magukat a kolozsvári művészek Csíkszeredában? Szép Gyula nevetve fogalmazott: „Mindig azt mondjuk, hogy Csíkban a nyár szerdára esik, most még Kolozsvárhoz képest is jó idő volt, ami nyilván sokat hozzátett ahhoz, hogy miként telnek az ott töltött napok. Én nagyon büszke vagyok az egész csapatra, elképesztő minőségű előadásokat produkáltak, tényleg hihetetlenül jól telt az egész.”

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?