Miklósa Erika újra elkíséri a Kolozsvári Magyar Operát Székelyföldre

Az elmúlt év pozitív tapasztalatain felbuzdulva idén is megszervezik a Székelyföldi Operahét programot Csíkszeredában. Az esemény hat napja alatt három operát és egy operettet mutat be a Kolozsvári Magyar Opera társulata. A napokban elérhetővé válnak a rendezvény belépői.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere, az Operahét kezdeményezője az eseményről szóló sajtótájékoztatón felidézte: 2018-ban egy budapesti látogatásán átélt „kulturális sokk” hatására vette fel a kapcsolatot Szép Gyulával, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatójával, hogy konkretizálják egy már korábban tervezett együttműködés részleteit.

Az első év pozitív tapasztalatai, a telt házas előadások arról győzték meg a kezdeményezőket, hogy folytassák a sorozatot, és több éves együttműködésben gondolkozzanak. A polgármester elmondta: a műsorrend az elmúlt évhez hasonlóan fog alakulni, a programsorozat belépőjegyei pedig rövidesen elérhetőek lesznek az interneten.

A városvezető hangsúlyozta: a belépőjegyek árai változatlanok maradnak az elmúlt évhez képest. Ráduly Róbert Kálmán azt is elárulta: a helyszín előkészítésén dolgoznak, kisebb javításokat, felújításokat biztosan el fognak végezni az eseménynek otthont adó Szakszervezetek Művelődési Házában.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója az elmúlt évi rendezvény tapasztalataira emlékezve elmondta: egészen ritka az, ami a tavalyi Csárdáskirálynő előadáson történt, amikor a szélsőséges időjárás nyomán fellépő áramszünet miatt közel két órás csúszással kezdődött az előadás. „A közönség és a társulat is két órát várt, hogy elkezdődhessen az előadás, ez teljesen egyedi, hiszen elvileg negyed órás várakozás után lefújhattuk volna a produkciót” – emlékezett vissza az igazgató.

Csíkszereda kivételes helyzetben van

Szép Gyula hangsúlyozta: a csíkszeredai meghívás egyedinek számít az országban, pedig szívesen mennének máshová is. A meghívások elmaradása mellett több erdélyi városban a feltételek sem teszik lehetővé az opera előadásainak befogadását.

„Csíkszereda kivételes helyzetben került azzal, hogy a város kezelésébe került a Szakszervezetek Művelődési Háza, ami megfelelő helyszínt tud biztosítani a rendezvénynek. Sepsiszentgyörgyön a hasonló intézmény romokban van, Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson nem megfelelőek a feltételek az előadások fogadására” – részletezte az intézményvezető.

Szép Gyula kiemelte: egy ekkora volumenű rendezvény komoly anyagi terhet jelent a szervezőknek, hiszen a jegybevételek csupán a kiadások egy részét biztosítják, míg a többit az önkormányzat állja. „Állami intézményként az a célunk, hogy nullára hozzuk ki az eseményt, sem veszteséget, sem nyereséget nem könyvelhetünk el. A jegyárak nem változtak, nem emeltünk, de ennél olcsóbban sem játszhatunk, hiszen azzal magunkat minősítenénk” – jegyezte meg.

Az programmal kapcsolatosan az igazgató elmondta, hogy a struktúra az elmúlt évihez hasonló. A tavaly bemutatott Bánk Bán után újabb magyar történelmi opera, a Hunyadi László kerül színpadra, gyermekeknek is szól Kacsóh Pongrác János vitéze, az operett műfaját Lehár Ferenc Cigányszerelem című műve képviseli. Ezen kívül Giuseppe Verdi Rigoletto című operáját láthatja az operahét során a közönség. Szép Gyula kiemelte: Miklósa Erika idén is vállalta a Székelyföldi Operahéten a vendégszereplést.Jegyek várásolhatók a Csíki Mozi jegypénztárában munkanapokon 9.00-18.00 óra között, szombaton 10.00-15.00 óra között, illetve az eventbook.ro jegyértékesítő portálon.

Székelyföldi Operahét, Csíkszereda
2020. június 2-7.
Szakszervezetek Művelődési Háza
Program:
Június 2. kedd, 19.00 óra Erkel Ferenc: Hunyadi László
Június 3. szerda, 19.00 óra Kacsóh Pongrác: János vitéz
Június 4. csütörtök, 19.00 óra Erkel Ferenc: Hunyadi László
Június 5. péntek, 19.00 óra Lehár Ferenc: Cigányszerelem
Június 6. szombat, 19.00 óra Lehár Ferenc: Cigányszerelem
Június 7. vasárnap, 19.00 óra Giuseppe Verdi: Rigoletto

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?