Négy kontinens művészei találkoztak ismét Nagyenyeden

Az augusztus 9. és 24. között Nagyenyeden megvalósult XXVI. Inter-Art Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborba 19 országból érkeztek jeles művészek, akik az alkotás mellett számos kulturális eseményen is részt vettek.

A mintegy kéthetes alkotótábor – a több évtizedes hagyományhoz híven – nemcsak a műtermek falai között zajlott, hanem változatos programok révén igyekezett lehetőséget teremteni a művészek bemutatkozására és az erdélyi társadalommal való közvetlen kapcsolatteremtésre is.

Ugyanakkor kirándulást szerveztek Torockóra, meglátogatták a nagyenyedi természetrajzi múzeumot és különféle szimpóziumokat, kerekasztal-megbeszéléseket szerveztek, ahol a részvevő alkotók bemutatták országuk vagy városuk művészetét, így mindannyian betekintést nyerhettek egymás kultúrájába.

Fotók: Inter Art Alapítvány

A megnyitót követően, egy figyelemreméltó eseménnyel, a 29. Mail Art kiállítással igyekeztek a szervezők megalapozni a tábor hangulatát. A nő – az élet szimbóluma című kisplasztikai tárlaton 44 országot képviselő 125 művész munkáját vehették szemügyre az érdeklődők.

Augusztus 16-án Vajdanyunyad várában szerveztek egy nagy sikerű kiállítást,  Patrick Cauvin (Haiti) festményeiből, valamint Balog István és Gheorghe Munteanu szobraiból. A munkákat Sorin Tincu, a vár igazgatója és Ioan Hădărig, az enyedi kulturális központ menedzsere méltatták.

A táborban augusztus 18-án került sor a kilencedik Interkontinentális Kisgrafikai Biennáléra, amelyen 30 ország 67 művészének munkáiból készült válogatás lepte meg a közönséget. Ehhez kapcsolódott egy retrospektív metszet-kiállítás, amelynek szerzője az ír Padraic Reaney volt. A nap egy különleges, Sergiu Corbu Boldor A lélek ablaka című koncertjével zárult, amelyet a Bethlen Gábor Kollégium udvarán tartottak meg.

Vasárnap, augusztus 20-án a kínai Ran HaiquanÓda a természethez című különleges tájképfestészet-tárlatát nyitották meg az enyedi közönség előtt.

A tábor jelentőségét többen is méltatták az alapítvány galériájában megrendezett zárókiállításon. Oana Badea polgármester elmondta, „Nagyenyedre sokan immár több éve úgy tekintenek, mint egy fontos képzőművészeti központra, bebizonyítva, hogy a szenvedély és a zsenialitás a világ bármely sarkában kivirágozhat. A zárókiállítás változatos és innovatív alkotásokat tárt a látogatók elé, és rávilágított a több országból érkező művészek képzelőerejére és készségeire. Mindenik ecsetvonás és mindenik szobor új világok és lenyűgőző történetek felé irányították a tekinteteket. Nagy öröm számunkra, hogy egy olyan közösség vagyunk, amelyik a művészet mindenik megnyilvánulását támogatja”.

Laczikó Enikő, a román kormány Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának államtitkára kiemelte: „Önöknek, a világ minden sarkából Nagyenyeden összesereglett művészeknek, akiket a művészet általi megnyilvánulás és önkifejezés szenvedélye hozott össze, fontos küldetésük van: mindegyre feleleveníteni a művészet jótékony hatását az emberek életében. A művészet általában és a képzőművészet specifikusan, meggyógyítja az egyént, többé teszi egy materiális, biológiai lénynél, felemeli az emberi lelket e szűkre szabott létfeltételekből. Az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala hisz a képzőművészek azon küldetésében, hogy ők elviselhetőbbé és élhetőbbé teszik ezt a világot, ezért is finaszírozzuk ezt a tábort.”

A táborban résztvevő alkotók a következők voltak: Oriola Kureta Semenescu (Albánia), Dimitar Velichkov Ivanov, Dobromira Dimitrova, Nikolay Marinov (Bulgária), Vera Heller, Susie Veroff (Kanada), Ran Haiquan (Kína), Rich Dethlefsen (Dánia),Tamerat Siltan (Etiópia), Noémie Lesquins (Etiópia), Inga Shalvashvili, Nino Khvadagiani (Grúzia), Konstantinos Meramveliotakis (Görögország), Patrick Cauvin (Haiti), Ana Maria Tirlea (Olaszország), Gheorghe Stirbu (Moldvai Köztársaság), Joanna Banek, Tomasz Awdziejczyk (Lengyelország), Lojze Kalinšek (Szlovénia), Tetiana Moroz (Ukrajna), Fawaz Hammoud Arnaout (Egyesült Arab Emírségek), Pamela Kwami (Nagy-Britannia), Patricia Goodrich (Amerikai Egyesült Államok), Romániából pedig Rodica Strugaru, Ecaterina Neagu, Anca Delia Oros, Gheorghe Munteanu, Cristian Sergiu Ianza, Elena Cristea, Andrei Bakó, Mihaela Bakó, Balog Zoltán. A tábor főszervezője, Balog István volt, az Inter-Art Alapítvány elnöke, a művészeti igazgatója pedig Ioan Hădărig szociológus, a nagyenyedi multikulturális központ menedzsere.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?