Festőművészek örökítették meg a szilágysági Doba település értékeit

Egyhetes festőtábort rendeztek a szilágysági Dobán, melyen hat képzőművész, Adorján Ilona, Barta Ilona, Cristina Ignatiuc, Mezei Csilla, Mezei Dorottya és Orbán Boglárka vett részt. A részvevők 3-8 alkotást készítettek, megörökítve a helyi értékeket, hagyományokat.

Fotó: A szerző felvétele

Tíz éve már tartottak hasonló tábort a településen, mesélte Kiss Gyula szervező, nyugdíjas matematikatanár, de az idei jóval túlnőtte az elsőt.

„Nagyon tetszett Csepei János egykori kezdeményezése, az IppArt Alkotótábor, ezért arra gondoltam, csináljunk itt is egy tábort, kiállítást, hogy rázzuk fel egy kicsit a falut. Így született meg az első dobai tábor, melyhez szép emlékek fűződnek. Főleg a helybéliek csodálták az alkotásokat, volt olyan, aki megállt a festő mögött, és nézte, hogyan alakulnak a színek. A másik megkérdezte a művészt, hogy »maga mit csinál itt?«, »festem a házát« – jött rá a válasz, mire a nénike azt felelte: »nem kell azt festeni, tavaly festették…« Ilyen emlékeink vannak” – idézte fel az első tábort a 41 évig matematikát tanító zilahi szervező, aki 15 éve vásárolt egy kis házat a településen, felújíttatta, azóta a nyarakat ott tölti. Bár a mértani idomokat szépen rajzolta, „olyan kört tudtam szabad kézzel rajzolni, mint Leonardo Da Vinci”, a képzőművészet terén nem tartja magát tehetségesnek, viszont hogy köze legyen a festészethez, tábort szervez és szervezett.

Idén jelent meg először a táborban a fametszet és a dombormű, ez utóbbi Adorján Ilona alkotásai, melyek Petőfit, Szendrey Júliát és Ady Endrét ábrázolják.

Fotó: A szerző felvétele

A Szolnokról, Kolozsvárról, Zilahról, Dobáról érkező alkotók egy része Debrenben, másik része a műteremmé alakított nappali központban festett.

Bogdán Ferenc-István RMDSZ-es polgármester elmondta: Dobának értékei és művészei vannak. ,,Úgy gondoltuk, van mit megörökíteni, ezért szerveztük meg a festőtábort, hogy megmaradjanak az utókornak azok a dolgok, amelyek pár év múlva már az enyészeté lennének. Vászonra kerülve megmutathatjuk, hogy milyen volt egykor Doba. Sokszor este 9 órakor is égett a villany a teremben, hogy vendégeink befejezzék a képeket, amit napközben elkezdtek a mezőn. Remélem, lesz folytatása a tábornak, mert nagyon értékes alkotások születtek, melyeket majd megmutathatunk gyermekeinknek, unokáinknak” – fogalmazott a polgármester.

A legfiatalabb résztvevő, a 12. osztályos zilahi REFI-s Orbán Boglárka a festészetnek hódol néhány éve, és mint mondta, Nagyváradon, képzőművészet szakon folytatná tanulmányait. Az elmúlt egy hét alatt sokat fejlődött, tanult társaitól, akik egy új irányt mutattak számára, ezáltal még bátrabban használja az ecsetet és a színeket.

Orbán Boglárka | Fotó: A szerző felvétele

„Úgy láttam, hogy fejlődtem, szép színeket használtam, olyan színeket, amelyek a vásárlók számára nagyon csábítók lehetnek, és esztétikus festmények születtek. Egykoron nem szerettem a színeket használni, csak a feketét vagy a fehéret, majd észrevettem, hogy jól mutat a festmény színekkel, és használni kezdtem. Főleg virágokat, házakat festek. Nagyon szeretem Monet, Rubenset, a művészeket, bár a családból senki sem foglalkozott művészettel” – mesélte Boglárka.

Adorján Ilona visszatérő táborozó a kiállítás napján elmondta, az elmúlt tíz év alatt sokat változott a falu, mondhatni megújult, de a művész mindig talál valamit, amit érdemes vászonra vinni. Az elmúlt napokban megörökítették a templomokat, régi házakat, színes tájakat, virágokat. A művésznő a debreni kistemplomnak a részleteit jelenítette meg, és egy ottani öreg ház tornácát. Zárásul megköszönte a szervezőknek, hogy a tábor, melyet játék és öröm ötvözött létrejöhetett, hogy együtt dolgozhattak, láthatták egymás munkáit, beszélgethettek, megismerhették egymás gondolatát, miközben értékeket hoztak létre.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?