Kraszna: ismét lesz Run to the Hills futóverseny

Harmadik alkalommal szervezik meg a Run to the Hills futóversenyt Krasznán. Ezúttal a szeptember 3-i Szilvafesztivál keretében kerül sor a sportrendezvényre.

2018-ban és 2019-ben a helyi önkormányzat szervezte meg a sportrendezvényt, amit a világjárvány miatt az elmúlt években nem tarthattak meg. Idén ennek megrendezését a Silvafun egyesület vállalta.Illusztráció: Silvafun

Az egyesület elnöke, Birtalan Lóránd-Attila elmondta, a Silvafun 2023-ban alakult, fő célja a Kraszna és Szilágy megye értékeinek a bemutatása, valamint az egészséges életmód, a sport és a kultúra promoválása. „Céljaink közé tartozik különböző rendezvények, ismeretterjesztő- és sportesemények szervezése is. Idén a már harmadik évadot megélt Run To The Hills terepfutó versenyt is visszahozzuk a Krasznai napok keretében. Az előző alkalmakhoz hasonlóan most is több kategóriában és két versenytávon mérhetik össze gyorsaságukat és kitartásukat a versenyzők” – ismertette az elnök.

A rendezvénynek most is a krasznai pincesor ad otthont, ahol a résztvevők megcsodálhatják a térség panorámáját. A verseny a település központi részétől, a nagy hídtól indul a pincesor irányába, majd a Nagyhegy felé. A helybéliek szerint ez a település legpanorámásabb része, innen egy erdős szakasz következik, majd a mezőre, legelőre érkeznek a versenyzők, ahonnan egy gyönyörű völgyre van kilátás.

A versenyzől a 7 km-es vagy a 14 km-es távra jelentkezhetnek, ez utóbbi valójában az első szakasz ismétlése, úgymond a kezdő rajtvonalhoz való visszatérés. A verseny nincs korcsoportra osztva, bárki jelentkezhet a Facebookon lévő regisztrációs linken. Hogy a legfiatalabbakat is az egészséges életmódra, a sportra, a mozgásra hangolják őket, a gyerekek idén együtt szaladhatnak a szüleikkel a  táv első kilométerén.

Minden versenyző pólót és érmet kap, a támogatók függvényében díjazások is lesznek. Az elnök elmondta, egyetemi tanulmányai után nemrég tért vissza szülőfalujába, ahol első ténykedéseinek egyike volt az egyesület létrehozása. „Az egyesület azzal a céllal jött létre, hogy a helyi és a környék kultúráját, a turisztikai sajátosságokat népszerűsítse, fellendítse a turizmust, mert ezáltal ismertebbé válik a település, megnő az ide látogatók száma, ami kedvező lehet a helyi gazdaságnak. Reméljük, hogy a verseny alatt az időjárás kedvező lesz, hogy résztvevők gyönyörködhessenek majd a táj szépségén. Az elmúlt években közel százan vettek részt a futóversenyen, még Máramaros megyéből is volt jelentkező, abban bízunk, hogy a népszerűsítés révén a jelentkezők száma megduplázódik, és a szomszédos megyékből is érkeznek majd a versenyre és a Szilvafesztiválra, amely idén számos programmal szórakoztatja a hozzánk ellátogatókat” – zárta Birtalan Lóránd-Attila.

Kapcsolódók

Kimaradt?