Megkezdődött az Incitato Művésztábor

Európa egyik legegyedibb művésztábora az Incitato, tematikája mindig a lóhoz kapcsolódik. A tábor a háromszéki Katrosában zajlik, de a résztvevő művészek tanulmányi utakon is részt vesznek.

A 31. Incitató idei témája a Ló a vadonban. A képzőművészek július 2-án érkeztek meg a Katrosába, másnap már el is foglalták a műterműket. A Katrosában negyedik éve alkotnak a képzőművészek, kezdetben a tábor a kézdivásárhelyi Fortyogófürdőn, majd éveken át a bálványosi Vár Panzióban működött.

Fotók: Tamás Sándor Facebook-oldal

Negyedikén a szászfalvi lovardát látogatták meg, 5-én a kurtapataki, csütörtökön pedig a kézdialmási Táltos Paripa Lovardát keresik fel. Az alkotómunka július 7-14. között zajlik, 15-én a kész munkák felkerülnek az Incze László Céhtörténeti Múzeum kiállítótermének falára, 16-án, vasárnap délben megnyitják a tárlatot – tudtuk meg Tóth Ildikó főszervezőtől. A kiállítást Lénárt Tamás kézdivásárhelyi művészettörténész nyitja meg.

Tóth Ildikó édesapjától, a 14 éve elhunyt néhai Tóth Ferenctől, a lovak szerelmesétől vette át a táborszervezés stafétáját. Az Incitatót 1993-tól szervezik meg.

Az eltelt harminc év alatt a művésztelepen a belföldi képzőművészek mellett szép számban indiai, belga, szlovák, ukrán, holland, felvidéki és magyarországi képzőművészek is megfordultak. A táborban készült munkákból vándorkiállítás és katalógus, a tábori életről és a megnyitóról film és fénykép összeállítás is készül.

A tábor idei résztvevői: Ábrahám Imola (Brassó), Ábrahám Jakab (Brassó), Bajkó Attila (Temesvár), Benk András (Bánffyhunyad), Csutak Levente (Brassó), Deák Barna (Kovászna), Deák M. Ria (Kovászna), Dimény András (Brassó), Gábor Balázs (Kézdivásárhely), Kovács Imre (Csíkszereda), Kövér György (Gidófalva), Kristó Róbert (Csíkszereda), Májai Adrienn (Kézdivásárhely), Miholcsa József (Marossárpatak), Nagy Lajos (Kézdivásárhely), Németh Orsolya (Kézdivásárhely), Palásti Erzsébet (Budapest), Símó Enikő (Sepsiszentgyörgy), Tamás Rebeka (Kézdivásárhely), Tomos Tünde (Négyfalu), Vetró András (Kézdivásárhely), Vetró B. S. András (Brassó), Vincze László (Sáránd), Xantus Géza (Csíkszereda).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?