Művészet-e a mesterséges intelligenciával készült alkotás?

Ecset és MI címmel nyílt kiállítás kedden 17 órakor a szatmárnémeti Iparosotthon első emeleti galériájában.

Rendhagyó tárlat nyílt kedd délután a szatmárnémeti Iparosotthon első emeleti galériájában: a kiállított alkotásokat egytől egyig mesterséges intelligencia (MI vagy AI) készítette el, nagyjából három héttel ezelőtt, a Szatmár Megyei Múzeum munkatársai által meghatározott tematika alapján.

A szerző felvételeiNeves festők stílusát utánozva, Arcimboldótól Kandinszkijig, a képek öt témában sorakoznak fel: Erdély, gyerekjátékok, születés, háború és jövő.

E képek igazán figyelemreméltó részleteit látva a kiállításmegnyitón résztvevőkben joggal merült fel a kérdés, miszerint a tengr.ai által létrehozott alkotások tekinthetők-e művészetnek? Mit jelent a művészet szempontjából, hogy az ilyen képek gyártása? Milyen következményekkel jár ez azokra az iparágakra, ahol az emberi kreativitás döntő szerepet játszik?

A tárlatmegnyitó igazából vitaindító volt, a közönség számos kérdést tett fel vagy mondott véleményt a fentebb említett témákban. A választ pedig mint szakértő, W. Szabó Péter próbálta megválaszolni, vagy éppen kérdezett vissza a közönség felé.

Véleménye szerint beszélhetünk ebben az esetben művészetről, a helyzetet pedig ahhoz hasonlította, amikor a festészet mellett megjelent a fotográfia. Akkor is felvetődött a kérdés, a fotózás művészet-e? A választ pedig az idő adta meg… Az is kiderült, hogy valószínűleg a kreatív szakmában dolgozóknak nem kell tartaniuk a mesterséges intelligencia alkotásaitól, bár a munkájuk valószínűleg változni fog. Alkotóból egyfajta rendezők lesznek, akik az AI-alkotásokból válogatva mutatja majd meg művészetüket. A mesterséges intelligencia egyébként minden munkahelyre hatással lesz, akárcsak annak idején a gőzgép megjelenése vagy az internet elterjedése.

Szóba került az is, hogy lesz-e kereslet a hús-vér alkotó munkáira. W. Szabó ezt egy másik hasonlattal válaszolta meg. Londonban rengetegen használják az Uber szolgáltatásait, de vannak olyanok, akik még mindig kifizetik a black cab-ben utazás élményéért a többszörös díjat.

Feltevődött az a kérdés is, hogy a mesterséges intelligenciával készülő kép jogai kit illetnek? A szakértő szerint azt, aki az AI segítségével létrehozta az alkotást, ugyanúgy, mintha Photoshopban készített volna valaki egy digitális grafikát.

Persze a mesterséges intelligencia használatával, az azzal készült alkotásokkal kapcsolatban egyelőre nincs a világon egy általános szabályozás sem érvényben. Az Európai Unióban is csak most kezdik kidolgozni ennek szabályozását.

A tárlat április 4. és május 5. között tart nyitva az Iparosotthonban, a látogatók pedig ki is próbálhatják a rendhagyó képalkotást a helyszínen összeállított számítógépen. 

Kapcsolódók

Kimaradt?