Guinness-rekordot döntöttek Szatmárnémetiben

Kozsó, az erdélyi kvízmester több mint 34 és fél órán át vezetett élő kvízvetélkedőt, ezzel több mint egy órát javított a világrekordon.

A hétvégén világrekordkísérlet helyszíne volt Szatmárnémeti. Kovács Zsolt „Kozsó”, az Erdélyi Kvízbajnokság kiötlője, szervezője és kvízmestere arra vállalkozott, hogy április 1-jén és 2-án megdönti Jason Hinkledire amerikai kvízmester 2014-ben beállított rekordját a „leghosszabb ideig tartó élő kvízműsor” témakörben.

Kozsó kétezer kérdéssel készült az embert próbáló feladatra, ahhoz, hogy sikeres legyen a kísérlet, további tizenkét személy asszisztált. Ők főleg szerveztek, vagy épp a bő másfél napon át műsort vezető kvízmester egészségére vigyáztak, hozzájuk csatlakozott az a 146 személy, akik a két résztvevő csapat tagjai voltak.

Fotók: szervezők

A szabály egyszerű volt: a kvízmesternek percenként kellett feltennie egy kérdést, óránként öt perc szünetet vehetett ki, vagy gyűjthette össze az óránként kapott pár percet, hogy kicsit hosszabban pihenhessen. Pihenésre viszont nem volt nagyon nagy szükség, Kovács Zsolt jól bírta a maratoni kvízt, végül új rekordot állított be 34 óra 35 perccel.

„Az utóbbi időszakban az RMDSZ-szel közösen szervezett Petőfi 200 kvízturné egyfajta edzés volt, segített felkészülni a rekord megdöntésére. Aki ismer, az tudja, általában korán fekszem és korán kelek, szilveszterkor is éjfél után kicsivel már alszom. De a rekordkísérlet kapcsán nem is az alvás hiánya volt a legnehezebb, szerintem fizikailag tovább is bírtam volna. Viszont a percenként felolvasandó kérdések és válaszok olyan figyelmet igényeltek, hogy mentálisan teljesen kimerültem” – magyarázta a kvízmester.

A holtpont valamikor hajnalban érkezett el, több mint 20 óra ébrenlét után. Akkor kis alvásra készült, 20 perc szünetet iktatott be, de akkor sem sikerült elszundítania, túlságosan dolgozott benne az adrenalin.

„A második nap délben éreztem, hogy meglehet a rekord. Sok erőt adott, hogy komplett családok jöttek szurkolni, versenyen kívül kvízelni velem. Jó érzés, amikor az ember látja, hogy családok több órát feláldoznak a hétvégéjükből, hogy akár jelenlétükkel, akár játékosként támogassanak a rekordkísérlet ideje alatt. Igazi közösségi élmény volt, amire nem is nagyon számítottam, ahogyan a nagy érdeklődésre sem” – magyarázta. „Külön dopping volt, amikor csíkszeredai, gyermekkori barátaim a legnagyobb meglepetésemre beléptek a szórakozóhely ajtaján. Több mint hét órát autóztak, hogy a kvíz vége felé a helyszínen biztassanak” – nyilatkozta Kovács Zsolt a Maszolnak.

A kísérletről készült videofelvételt, a szemtanúk beszámolóját a napokban küldik el a Guinness-bizottságnak, majd legkevesebb 12 hét vizsgálat és elbírálás után derül majd ki, hogy elfogadták-e az új rekordot.

A kvízvetélkedőt egyébként a 2-es, „szürke foteles” csapat nyerte meg, 1081-1094 arányban legyőzve a „sárga foteles” 1-es csapatot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?