A nagybányai Axiómák nyerte a Petőfi200 kvízsorozatot

Kvízturnéval is megemlékeztek Petőfiről az emlékév alkalmából Szatmár megyében és Máramarosban.

Rendhagyó módját választotta a Szatmár Megyei RMDSZ az emlékezésnek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója kapcsán. Kvízturnét szerveztek Kovács Zsolt kvízmesterrel együttműködve, melynek során Szatmár és Máramaros megyei településeken tették próbára a résztvevő csapatok tagjainak műveltségét. Mert bár a forradalmár-költő Petőfi Sándor állt a kvízsorozat középpontjában, a száz megválaszolandó kérdésben bőven akadtak más, általános műveltségi kérdések is.A nagybányai Axiómák | Fotó: Szatmár Megyei RMDSZ

A Szatmárnémetiben tartott első állomás után a kvízturné még számos településre ellátogatott: Nagybányára, Nagykárolyba, Mezőteremre, Csanálosra, Avasújvárosba, Szatmárhegyre, Koltóra, Sárközújlakra, Túrterebesre, Erdődre és Tasnádra is.

A helyi fordulókat követően a turné visszatért Szatmárnémetibe, pontosabban a Red Hat Yardba, ahol március 30-án tartották a döntőt, az összes település kvízgyőztes csapatának a részvételével. Kozsó, a kvízmester ez alkalommal is próbára tette a résztvevők általános műveltségét, de természetesen sok kérdés kötődött a magyar irodalomhoz, történelemhez is.

A döntőt a nagybányai Axiómák csapat nyerte meg, második helyen végzett a tasnádi fordulót megnyerő Vén Tapacs, bronzérmes pedig az erdődi Szabad Csapat lett.

„Ez a kvízturné nem helyettesítette a hagyományos megemlékezést, inkább egy kiegészítő, szórakoztató formája annak. Nagyon jól fogadták minden településen ezt a tudásszerző formát, ahol nem csak új és érdekes ismeretekkel gazdagodtak, hanem jókat nevettek is a résztvevők a homlokracsapások közepette” – tudtuk meg a döntőt követően a kvízmestertől.

A díjazottaknak Magyar Lóránd parlamenti képviselő, a kvízsorozat ötletgazdája gratulált, és adta át az első helyezett csapatnak járó értékes, Szatmári Termék ajándékcsomagot. „Fontosnak tartottam, hogy játékos körülmények között tudjunk megemlékezni irodalmunk kiemelkedő személyiségéről, Petőfi Sándorról. A kvízturnénak köszönhetően Szatmár és Máramaros megye több településén tudtunk rávenni fiatalokat és időseket egyaránt, hogy foglalkozzanak Petőfi költészetével, líráján túl, tanulmányozzák egy kicsit az élettörténetét is” – mondja Magyar Lóránd.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?