Átadták a Rákóczi Ferenc Általános Iskola új épületét Szatmárnémetiben

Szatmárnémeti legtöbb magyar általános iskolásával büszkélkedő oktatási intézményében a polgármesteri hivatal saját költségvetéséből építtetett új épületszárnyat.

Fontos pillanathoz érkezett szerdán a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola, amelyet még ma is sokan 10-es iskolaként emlegetnek: a magyar általános iskolások szülei által legkeresettebbnek számító oktatási központ udvarán ugyanis új épületszárnyat avattak. Az iskolának több mint 700 diákja van, kétharmaduk magyar osztályba jár. Akkora az érdeklődés az iskola iránt, hogy a régi épületben minden teret osztályteremmé alakítottak, emiatt is volt fontos, hogy újabbakkal bővüljön a nagymúltú oktatási intézmény.Új épületrésszel bővült az iskola | A szerző felvételei

Az ünnepséget az új épületszárnyban tartották meg, annak is a földszinten található 150 fő befogadására alkalmas dísztermében. A modern projektorral, fény és hangtechnikával felszerelt teremben akár moziminőségű filmvetítéseket is lehet szervezni.

„A tényleges munka, az első kapavágások 2022 januárjában kezdődtek. Az építkezés látványosan és gyorsan haladt. Nyáron már álltak a falak, szeptemberre pedig a tető is a helyére került. És az év végére már szinte mindennel kész lettünk. Maradt még néhány apró, de lényeges munka. Most persze egyszerű és szép mindezt így összefoglalni, de nem volt ez mindig ennyire rózsaszín. A kulcsa az egésznek abban volt, hogy tudtuk azt, hogy kinek, kiknek épül. A mának és a jövőnek. Azoknak a kollégáknak és diákoknak, akik élettel fogják megtölteni ezeket a falakat, és lehet össze is fogják pecsételni kicsit. De nemcsak magunkra gondolunk, hanem örömmel állunk a szatmári közösség szolgálatára is. Tervezzünk és szervezzünk közös rendezvényeket, szeretettel várunk mindenkit, hogy bebizonyítsuk, hogy ez a közösség nem egyszerűen egy falakkal körbevett épület, nem egy kimondott szó-iskola- hanem egy kicsit több. Ez a rákóczisok nagy családja” – mondta köszöntőjében Gnándt Zoltán, az iskola igazgatója.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint kiderült, a bővítést eredetileg egy új emelet építésével oldották volna meg, ám a tervező inkább egy új épületrészt javasolt a tágas iskolaudvarra. A tervek megvalósulását hátráltatta a koronavírus-járvány, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal viszont kitartott a 3,8 millió lejes beruházás mellett. Az eredmény pedig: a már említett díszterem fölött, az emeleten új helye van az iskolai archívumnak, újra van az iskolának könyvtára könyvraktárral és olvasóteremmel, valamint egy 30 tanuló befogadására alkalmas, modern, laptopokkal felszerelt informatika szaktanterme.

A megnyitón felszólalt Kereskényi Gábor polgármester is, nemcsak mint a finanszírozó intézmény képviselője, hanem az iskola egykori diákja is. Az RMDSZ-es elöljáró hangsúlyozta: nagyon komolyan veszik az oktatás fejlesztését Szatmárnémetiben, a bölcsödétől a legfelső szintig. Az utóbbi egy évben felújították Szatmárnémetiben a 29-es számú óvodát, a Kiskakas gyémánt félkrajcárja bölcsődét. Több bölcsőde építése is folyamatban van, a polgármesteri hivatal pedig a napokban tett le egy pályázatot, melyben 56 millió lej értékben szerelnék fel modern eszközökkel a város összes iskolai informatikai és természettudományok laboratóriumát.A képre kattintva galéria nyílik

Az épületátadási ünnepet az iskola diákjainak produkciói színesítették.   

Gnándt Zoltán iskolaigazgató Kereskényi Gábor polgármester 150 fő befogadására alkalmas a díszterem

Kapcsolódók

Kimaradt?