Mindennapi kenyerünk – ünnepre készül Csíkszereda

Pékségek vásárával, néprajzi előadással, néptáncelőadással és koncertekkel köszönti Csíkszereda az államalapító Szent István király napját augusztus 20-án. A Mindennapi kenyerünk elnevezésű eseménysorozat keretében a megyeszékhely kiemelkedő személyiségeit is díjazzák.

A kenyér szimbolikájára épülő összefogást, az összetartozást megerősítő szimbólumrendszert szeretne felsorakoztatni a csíkszeredai városvezetés, amely első alkalommal szervez augusztus 20-i ünnepi programot. „Hiányt jelentett városunkban Szent István király ünnepe. Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy olyan ünnepség-sorozatunk legyen, amelyre indulásként tekintünk, és a város életét fogja gazdagítani” – emelte ki Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere. A városvezető hozzátette: a jeles napon Pro Urbe díjjal szeretnék elismerni két csíkszeredai személyiség munkásságát.

Dr. Balázs Lajos néprajzkutató, az Erdélyi Múzeum Egyesület csíkszeredai fiókjának elnöke, az ünnepség egyik kezdeményezője kiemelte: a magyarság életében évszázadok óta kiemelt jelentősége van a szerződéseknek és a hozzá kapcsolódó szimbólumoknak.

Sógor Enikő, kultúráért felelős alpolgármester elmondta: az ünnepi programot 11 órakor kezdik a Csíkszeredai Városházán, ahol Balázs Lajos filmvetítéssel egybekötött előadását hallgathatják meg az érdeklődők. Ezt követően 16 órától este 21 óráig a Vár téren a csíki pékségek vásárát szervezik meg. A meghívott pékségek a vásáron árult kenyereikből 2-2 darabot közösségi célokra ajánlottak fel, valamint az ünnepet követő napokban is fognak eljuttatni termékeikből rászoruló családoknak – emelte ki az elöljáró.

Délután 5 órától a Mikó-vár előtti téren kezdődnek a Mindennapi kenyerünk ünnep kulturális eseményei. Az előadások sorában részt vesznek a történelmi egyházak képviselői, akik áldást mondanak a kenyérre, közreműködik a csíkszentkirályi Vadrózsa Néptáncegyüttes, Madéfalváról a Rákóczi Kamaraegyüttes, valamint Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház előadóművésze. Este két előadás zárja az ünnepi programot: a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Zeng a lélek című előadása fél 7-kor, a ROLE zenekar Az én magyarságom című koncertje pedig este 8 órakor kezdődik a Mikó-vár belső udvarán – közölte Sógor Enikő. Az ünnepi programok mindegyikén ingyenes lesz a részvétel.

„Belépünk azon települések sorába, amelyek fontosnak tartják rítusként felhasználva ezt az alkalmat arra, hogy összetartozásunkat újra és újra átéljük és tudatosítsuk azt: a mindennapi kenyér és a kereszténység a mindennapi túlélésünket és a folyamatos fejlődésünket is biztosítja” – szögezte le Sógor Enikő.

(Borítókép: a szerző felvétele)

Kapcsolódók

Kimaradt?