„Mérhetetlen távolságban vagyok attól, amit szeretek” – A félreértés című darabot állítja színpadra a Kolozsvári Állami Magyar Színház

Albert Camus A félreértés című abszurd drámája a Kolozsvári Állami Magyar Színház idei évadának legújabb előadása, amelyet május 8-án, szerdán tekinthetnek meg először a nézők. A Mihai Măniuțiu által színpadra adaptált és rendezett darab részleteiről az alkotók számoltak be a keddi sajtótájékoztatón.

Május 8-án, a nagytermi stúdióban mutatja be legújabb előadását, Albert Camus A félreértés című darabját a Kolozsvári Állami Magyar Színház. A művet Mihai Măniuțiu adaptálta színpadra, magyar nyelvre Horváth Andor, romára Catinca Ralea fordította le.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/ Biró István

A bemutatót megelőző sajtótájékoztatón a rendező elmondta, hogy darabválasztása az Albert Camus iránti szenvedélyből fakad, amely még a diákéveiből ered, és a Sziszüphosz mítoszával kezdődött: „A félreértésben az ragadott meg, hogy a görög tragédia hagyományát próbálja újjáéleszteni a modern korban, egy olyan világban, amely alapvetően a kereszténységre épül. Ez volt az ő kérdése, amelyre részben azt is válaszolta, hogy a tragédia teljes megújulása nem lehetséges, amíg a szellemi alapok keresztény alapokon nyugszanak. Ugyanakkor, a tragédia borzalom eleme mégis fennmarad, ahogyan azt tapasztaljuk, és mai szinten is releváns. A borzalom küszöbén állunk, mindenhol. Nem csak Ukrajnáról beszélek, számos más szörnyűség vár arra, hogy betörjön kapuinkon, városaink kapuin, otthonaink bejáratain, és az emberiség felé közeledő borzalom feszültsége állandóan jelen van.”

„Camus egy olyan hang, amely a szorongásainkkal rezonál” – olvasható a színház Mihai Măniuțiuval készített interjújában. A rendező a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az abszurd dráma ma is időszerű, hiszen a minket érő kihívások egy folyamatos szorongást eredményeznek. A nézőnek el kell gondolkodnia a jóvátehetetlenről, a sorsról, a végzetről, valamint az ellentmondásokról is. Ehhez a komor hangulathoz igazodtak Adrian Damian díszlettervező és Luiza Enescu munkái is.

Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház/ Biró István

Az előadás érdekessége, hogy a rendezői döntés értelmében Martha karakterét három színésznő is megformálja. Egészen pontosan Imre Éva alakítja a nőt, de néhány rövidebb jelenetben mindhárman színpadra lépnek. A rendező elmondsa szerint ez egy eszköz a mozgás dinamikájának mgteremtésére, valamint a tériszonyok érzetének keltésére azoknál a szereplőknél, akikkel a három színésznő kapcsolatba kerül – fogalmazta meg Mihai Măniuțiu a vele készült beszélgetésben.

Az előadásban Kali Andrea, Bodolai Balázs, Imre Éva, Györgyjakab Enikő, Vindis Andrea, Pethő Anikó és Váta Lóránd színészek láthatók.

A darab bemutatójára a jegyek már elfogytak, a további előadásokra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában (hétköznap 10 és 14 óra között), valamint online.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?