Megjelent az Újvárad folyóirat januári száma

A második évfolyamába lépett Újvárad folyóirat januári száma Gulisio Tímea, Koman Zsombor, Gothár Tamás, Tóth Kinga és Bánáti Hanna versei mellett Patak Márta, Kerényi Tamás és Oláh Péter szépprózáját kínálja.

Csak a jó színésznő címmel Demény Péter jegyzi a szám esszéjét. A Művészet rovatban Jovián György Pesti Vigadóban rendezett tárlatát elemzi Zuh Deodáth kurátor. Kommunikáció és kulturáltság a témája a Tandemnek, Magyari Sára szerzőtársa a nemrég elhunyt H. Varga Gyula nyelvész. Andrei Dósa regényéből olvashatnak részletet a Párbeszéd rovatban Nagy erő és egy csipet törékenység címmel. A Raoul Wallenberg életéről könyvet író Ingrid Carlberg svéd íróval Szűcs László A cselekvés embere volt címmel interjúzott. Bíró Árpád Levente váradi múzeumi sétáinak újabb helyszíne a Szabadkőművesség temploma volt.

Folytatódik Tasnádi-Sáhy Péter Trialóg rovata, a váradi és a szatmári színházról beszélget Novák Eszterrel és Bessenyei Gedő Istvánnal. Cseke Péter Tamás a járvány két évének megválaszolatlan kérdéseivel szembesíti Fejér Szilárd sepsiszentgyörgyi kutatóvegyészt. Ugyancsak a Társadalom rovatban Forgács Áron a haza fogalmáról értekezik. Ozsváth Zsuzsa a Kritika rovatban méltatja Gianina Cărbunariu drámakötetét, Simon Judit a kolozsvári színház új Ionesco produkcióját, a Macbettet, míg Bozsódi-Nagy Orsolya a Mise éjfélkor című filmet. Kőrössi P. József egy legendás váradi Mrożek előadás, a Tangó emléke mellett az íróval való meghiúsult találkozását eleveníti fel.

Az Újvárad kapható a jobb erdélyi és partiumi könyvüzletekben, budapesti és debreceni lapárusoknál, továbbá online formában a holnap.ro könyváruházban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?