Electric Castle: nőtt a résztvevők száma, péntek éjjel káoszba fulladt a közlekedés

Meghaladta a 2019-es részvételt a bonchidai Electric Castle fesztivál: a járvány előtti 231 ezer résztvevőhöz képest most az öt nap alatt több mint 272 ezren fordultak meg a Bánffy-kastély udvarán, közölték hétfőn a szervezők.

A vasárnap zárult 8. Electric Castle teljes gőzzel, 400 ezer négyzetméteres területen, 300 fellépővel, 10 színpadon tért vissza két év visszafogottabb fesztiválozás után. A szervezők további statisztikai adatokat is közöltek: a helyszín felépítéséhez több mint 10 ezer tonna felszerelésre, 4000 technikusra és háttéremberre volt szükség. Az alapanyagokat 500 kamionnal szállították a helyszínre, több mint 350 konténert használtak fel, 23 ezer négyzetmétert borított be a sátortábor, és több mint 150 kilométer hálózati kábelre volt szükség. A rendezvény szervezőcsapata 2500 főre rúg, közülük 850-en önkéntesek.Fotó: EC/Fotó: Andreea Popa

Showtechnika szempontjából a Gorillaz szombat esti fellépése volt a legösszetettebb: a 16 előadót 40 fős technikai csapat kísérte el a fesztiválra, a produkcióhoz több mint 10 tonnányi felszerelésre volt szükség.

A következő napokban több százan dolgoznak a fesztivál helyszínén, hogy visszaállítsák eredeti állapotába. Az Electric Castle egyébként évről évre hozzájárul a Bánffy-kastély restaurálásához.Fotó: EC/Amanda Maier 

5-6 órás várakozás a hazajutásra

Péntekről szombatra virradó éjjel a korábbi években tapasztaltnál is jóval nagyobb torlódás alakult ki Bonchida és Kolozsvár között. Akár 6 órát is várhatott a hajnali hűvösben az, aki fel szeretett volna jutni egy fesztiválbuszra, de embertelenül sok időbe telt kijutni a parkolóból is, ráadásul az autósor a fesztivál helyszínétől gyakorlatilag Kolozsvárig lépésben haladt. A Maszol egyik munkatársa szombat éjjel autóval 4 és fél óra alatt tette meg a 31 kilométeres távot, a másik pedig a vonat mellett döntött, ám ehhez 4 kilométert kellett gyalogolnia, majd zsúfolásig tömött vonaton utaznia.

A szervezők a fesztivál közösségi oldalán közzétett posztban szombaton keresetlen szavakkal ismerték el, hogy a sorbanállás „nehéz ügy”, sőt, néha az ember „agyára megy” („it clearly sucks balls”), és többek között arra kérték a fesztiválozókat, hogy kerüljék az esti nagyszínpadi koncertek utáni „csúcsforgalom” időpontját, ám a kommentekből ítélve a 4-5 órát várakozó résztvevők ezt nem fogadták túl jól. A szervezők ugyanakkor közölték, hogy a buszoknál lemondanak az „elsőbbségi sávról”, és felszólították az utasokat, hogy a jegyeiket időben váltsák meg.

Szombatra sikerült mérsékelni a forgalmat azzal, hogy csak éjszaka fél egyig engedtek be és ki autókat a fesztivál parkolójából, és elterelték a forgalmat is. Vasárnapra emellett három újabb Kolozsvár-Bonchida vonatjáratot indítottak, a kastélytól 4 kilométerre levő állomástól pedig buszjáratokkal biztosították az összeköttetést.

Már kaphatók bérletek a 2023-as EC-re

A szervezők már meghirdették a 2023-as Electric Castle-re szóló „Super Early Bird” bérleteket is. Az első 10 ezer bérletet csak hétfőn, július 18-án 99 euróért (+ illetékek) lehet megvásárolni, illetve, aki VIP élményekre vágyik, 199 euróért (+ illetékek) juthat hozzá a prémium belépőkhöz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?