Magyar kultúra napja: online nézhető a Himnusz regényes történetéről készült film

A Himnusz regényes története címmel készült dokumentumfilm a Budapesti Filharmóniai Társaság és az Erkel Ferenc Társaság együttműködésében. A 30 perces alkotás animációk, videóbejátszások segítségével tárja a közönség elé a Himnusz történetét.

A magyar kultúra napján, január 22-én Kölcsey Ferenc Hymnus című versének „letisztázását” ünnepeljük, később Erkel Ferenc zenéjével vált teljessé kultúránk egyik alapköve – olvasható a Budapesti Filharmóniai Társaság MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A Himnusz kéziratának álmosdi másolata | Fotó: Fried Noémi LujzaMint írják, a két szerző életútja, a Himnusz keletkezése és utóélete számos izgalmas, regényes fordulatban bővelkedik. Az Erkel Ferenc által alapított Budapesti Filharmóniai Társaság (BFT) és az Erkel Ferenc Társaság filmje edukatív jelleggel tárja a közönség elé a Himnusz történetét számos érdekességgel, néhol szórakoztató epizóddal tarkítva.

A dokumentumfilmben Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője beszélget a vers és zene kapcsolatáról. Az anekdotákból megtudható, hogy Egressy Béni, a Szózat zeneszerzője is adott be pályaművet 1844-ben a Himnusz megzenésítésére kiírt pályázatra, a mű fel is csendül a filmben. Megtudható továbbá, hogy miért alkalmaztak a pályázatban kottamásolókat, miért kapott rossz jeligét Erkel Ferenc munkája, valamint hogyan fogadta az akkori közvélemény Erkel Ferenc szerzeményét.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Mint írják, az elmúlt csaknem 100 évben Dohnányi Ernő áthangszerelésében énekeljük hazánk legfontosabb dallamát, a filmben fény derül a legfontosabb különbségekre is Erkel eredeti koncepciója és Dohnányi verziója között.

A filmet az Ambient Pictures csapata, azaz Tuza Norbert rendező-szerkesztő és Szín Róbert operatőr-vágó készítette. A film szakreferense Somogyváry Ákos, Erkel Ferenc szépunokája és az Erkel Ferenc Társaság elnöke.

A filmmel párhuzamosan a BFT gondozásában készült www.magyarhimnusz.hu weboldalon meghallgatható az összes fennmaradt korabeli pályamű, így Erkel Ferenc eredeti verziója is a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának előadásában, és olvasható a Himnusz története Batta András zenetörténész tollából. Mindenki számára letölthetővé válik az Erkel-féle Himnusz szimfonikus zenekari kottája, fúvószenekari és zongorás verziója is, a ma gyakrabban játszott Dohnányi-feldolgozás mellett. Egy idővonal segítségével, képekkel illusztrálva követhető nyomon a Himnusz keletkezésének története napjainkig.

A közleményben idézik Tóth Lászlót, a Budapesti Filharmóniai Társaság elnökét, aki elmondta: az elkészült filmet eljuttatják az összes tankerülethez, és bíznak benne, hogy minél több fiatal fogja ezzel ünnepelni a magyar kultúra napját. Mint hozzátette, fontosnak tartják, hogy visszatérjünk a kicsit gyorsabb, verbunkosabb eredeti verzióhoz, ahogy ezt Erkel megálmodta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?