Újabb baki: a kormányfő nem tudja, hol kiáltották ki száz éve az egyesülést

Földrajzi eltájolódása után úgy tűnik, Viorica Dăncilă miniszterelnöknek a román történelem sem az erőssége. Ezt bizonyítja a román himnusz ünnepén megfogalmazott vasárnapi üzenetében olvasható melléfogása is.

A kormányfő az 1918-as egyesülést méltatva az ünnep kapcsán azt írta: hogy a „himnusz mozgósította azokat, akik 1918. december 1-jén a gyulafehérvári Szabadság mezején gyűltek össze”, azonban ez a hely „Horea mezeje” néven ismert a románság körében. A Dăncilă által említett történelmi helyszín Balázsfalván van, és az 1848-as forradalomhoz kapcsolódik, amikor is a románság kifejezte egyesülési szándékát.  

A bakit utólag javították a kormány honlapján, azonban addigra már reagált a melléfogásra Mircea Hava, Gyulafehérvár nemzeti liberális polgármestere. „A dăncilózis lehet a legújabb kormányzati betegség”, illetve a „dăncilium az ismerethiány legújabb mértékegysége” – állapította meg ironikusan a PNL-s városvezető. 

Hozzátette: a december 1-jére szóló meghívóhoz GPS-útmutatót is fog majd csatolni, nehogy a kormányfő elvesszen valahol Balázsfalva környékén.  Szerinte miniszterelnöknek egy „hosszabb” szabadságra kéne mennie, amelyet az azóta népszerűvé vált „Dănchill out” kifejezéssel szemléletesített.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?