Maroknyi román nacionalista ünnepelte Sepsiszentgyörgyön a román himuszt

Nehézkesen indult szerda délután a Calea Neamului (Nemzet Útja) nevű román nacionalista szervezet által Sepsiszentgyörgyre szervezett „kulturális rendezvény”, amelyre ez egész országból mintegy 40 személyt sikerült toborozni, hogy a Mihai Viteazul téren megünnepeljék a román himnusz napját.

A Mihai Tîrnoveanu által képviselt szervezet korábban tájékoztatta a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt, hogy „kulturális rendezvényt” szerveznek a városban, ám az önkormányzat a járványhelyzetre hivatkozva nem adott erre engedélyt, mivel a megmozdulásra az ország különböző megyéiből toboroztak résztvevőket, ami aggasztó a fertőzés terjesztése szempontjából. A Calea Neamului egyesület ennek ellenére megszervezte az ünnepséget, arra hivatkozva, hogy csak bejelentési kötelezettségük van, a kulturális rendezvényeket nem kell engedélyeztetni.A sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul téren lévő, román népviseletbe öltözött ünneplőket először az esemény biztosítására kirendelt csendőrök felszólították, hogy viseljenek védőmaszkot, sőt adtak is annak, akinek nem volt kéznél, ám a maszkokat a jelenlévők többsége nem volt hajlandó feltenni. A 15 órára meghirdetett „kulturális rendezvény” indításával megkéstek, mivel várták, hogy a társszervező, a bukaresti Grupul NOI nevű csoport megérkezzen a helyszínre a beígért „meglepetéssel”. Várakozás közben néhányan követelték a sepsiszentgyörgyi főtér felső szakaszának korszerűsítését végző munkásoktól, hogy hagyják abba a munkát, mivel a gépek zaja zavarja az eseményt.

Eközben megérkezett a bukaresti csoport öt tagja és meglepetésként kifeszítettek egy nagy méretű vásznat, amelyre a román himnusz első szakasza volt felírva. Az ünneplők elénekelték a román himnusz minden szakaszát. A szervező Mihai Tîrnoveanu elmondta, hogy a román himnusz első szakaszát tartalmazó vászon Sepsiszentgyörgyre érkezett, a második szakaszt Konstancán, a harmadik szakaszt Bukarestben, míg a negyedik szakaszt Pitesti-en feszítették ki.A román himnusz első szavait idézve, Mihai Tîrnoveanu arra szólított fel, hogy „Ébredj, román ha hazádban nem vagy úr, ha a temetőkben ledöntik a hőseid keresztjét, és ha vezetőid elárulnak”. Az ünneplés hazafias versek szavalásával folytatódott majd másodszor is elénekelték a román himnuszt. A Mihai Viteazul térről a sepsiszentgyörgyi hősök temetőjébe vonultak, ahol harmadszor is elénekelték a himnuszt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?