Lélegzetelállító újcirkuszi előadás a Szent György Napok kulturális hetén

A Recirquel újcirkusz társulat My Land című, a modern táncot a színházzal és a cirkuszművészettel ötvöző előadása az idei Szent György Napok kulturális hetének egyik attrakciója. A produkciót szerdán este 8 órától, a Sepsi Arénában láthatja a közönség.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás A Recirquel - My Land című előadása nemzetközi színtéren az egyik legkeresettebb magyar kulturális produkció. Az ukrán artistákat felvonultató alkotás Európa legnevesebb fesztiváljain és színházaiban egyaránt szakmai és közönségsikert aratott, tájékoztatnak a városnapok szervezői.

A Recirquel társulatot 2012-ben alapította Vági Bence rendező-koreográfus, mára pedig a világ egyik vezető újcirkusz társulatává nőtte ki magát. Az újcirkuszt a tánc és a színház világával egyedi módon egyesítő előadásokkal Vági Bence célja kezdetektől egy közép-kelet-európai, magyar újcirkusz irányzat megteremtése volt.

A My Land létrehozása már igazi mérföldkövet jelentett az új műfaj, a cirque danse kiforrásában. Az emberiség és az anyaföld örök kapcsolatát, az emberi létezés gyökereit fókuszba állító produkció bemutatója 2018 októberében volt a Müpa Budapest Fesztivál Színházában, és még abban az évben az Edinburgh Fringe Festival keretében a kritikusok több ezer program közül a legjobbnak ítélték.

A My Land különlegessége, hogy a produkcióban kizárólag külföldi művészek szerepelnek: Vági Bence, a Recirquel művészeti vezetője hét, zsánerszámában nemzetközileg is kimagasló ukrán artistát hívott meg, és az ő személyes élettörténetüket kutatva hozták létre a produkciót. Az alkotás kiindulópontja kifejezetten az artisták származása, hovatartozása volt, az ő gyökereik rajzolták ki a produkció vázát.

A művészek egy földdel borított színpadról emelkednek fel, hogy személyes élettörténeteikből inspirálódva kutassák a hagyomány, a szabadság és a szeretet hármasát, teszik mindezt a fény és az árnyék játékában. A felcsendülő ukrán népzenei motívumokat Both Miklós Fonogram-díjas zeneszerző, népzenegyűjtő kutatta fel, amelyek inspirációul szolgáltak Szirtes Edina Mókus és Terjék Gábor zeneszerzők számára, akik a végső zenei keretet hozták létre.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?