Kezdődik a nagyszalontai Határmenti Filmfesztivál

A Moromeții 3, a Semmelweis és Warboy című filmeket hozza Nagyszalontára a péntek este kezdődő Határmenti Filmfesztivál.

Immár hatodik alkalommal szervezik meg Nagyszalontán a Határmenti Filmfesztivált. Ez az háromnapos esemény, amely alkalmával a romániai és a magyarországi mozi „találkozik a határnál”.

Ezúttal az Arany János Emlékmúzeum udvarán lesznek az – ingyenes – vetítések, a szervezők pedig ezúttal is kivételes alkotásokat válogattak össze.

Moromeții 3 | Fotó: FFT/Facebook

A pénteki nyitóest alkalmával a Moromeții 3 című filmet tűzték műsorra. Ezt Stere Gulea rendezte, folytatva a Marin Preda híres regényében megismert szereplők történetét. A szervezők tájékoztatása alapján a főszerepet a fiatal Alex Călin játssza, akihez olyan nagy nevű művészek csatlakoztak mint Horațiu Mălaele, Olimpia Melinte, Iulian Postelnicu és Dana Dogaru. A vetítés kapcsán közönségtalálkozó is, mégpedig a film operatőrével, Vivi Drăgan Vasilével. A bukaresti operatőr több mint ötven filmben dolgozott eddig, többek között: a Drumul oaselor (A csontok útja, 1980), a Horea (1984) vagy a Nunta mută (A néma esküvő, 2008) című alkotások kötődnek a nevéhez, de ő filmezte a Moromeții (1985) és a Moromeții 2 (2018) című filmeknek is.

Warboy | Fotó: FFT/Facebook

Szombaton a Hajdú Szabolcs rendezte Kálmán nap című mozi nyitja az estet 20.30 órától, majd 22.30 órától vetítik Marian Crișan Warboy című alkotását. A nézők a rendezővel, valamint a színészek közül Reginal Ammosszal és Dan Chioreannal is találkozhatnak a vetítés alkalmával.

Vasárnap 20.30 órától a Semmelweis című mozi zárja a fesztivált. Koltai Lajos rendezésében a Semmelweis Ignác híres orvos életrajzát mutatják be, aki 1847-ben a hagyományos elméleteknek ellentmondva próbált harcolni a gyermekágyi láz ellen. A vetítés után nem marad el a közönségtalálkozó sem: Nagy Katica színésznő érkezik Nagyszalontára az eseményre.

Semmelweis | Fotó: FFT/Facebook

A fesztivál szervezői a gyermekekről sem feledkeztek meg: szombaton 11 órától az Arany Palota második emeleti termében vetítik Ion Creangă Harap Alb című meséjének filmparódiáját, a Ha fehér szerecsen lennék (De-fi.. Harap Alb) című alkotást, majd vasárnap 11 órától Bartos Erika 13 rövid meséjét fűzték ismét össze a Bogyó és Babóca mozifilmek folytatásában.

A közlemény alapján a játékfilmek előtt, minden este bemutatnak majd egy rövidfilmet is, amelyek a kolozsvári FilmTett Egyesület 19. Filmalkotó Műhelye során készültek. Így műsorra tűzték Farkas Ágnes Anna TIFF díjazott Füstös, de nem rossz című alkotását, az idei Filmul de Piatră Fesztivál legjobb fikciós film díját elnyerő Szonjarebekát, amelyet Sara Budrala rendezett, és levetítik Fazakas Lehel Tündérpiknik című alkotását is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?