A világ legrangosabb fesztiváljainak filmjeit hozzák el Romániába

A 28. Romániai Francia Filmfesztivál a világ legrangosabb filmfesztiváljain bemutatott alkotásokat válogatja össze és hozza el az országba.

Március 21. és 31. között Bukarestben és az ország tizenkét másik városában a világ legrangosabb fesztiváljain bemutatott filmeket élvezhetik a nézők. Cannes, Berlin, Locarno, Velence, Toronto és Annecy filmjeit vetítik a 28. alkalommal megrendezett Romániai Francia Filmfesztiválon.

Több mint 100 filmvetítésre kerül sor Bukarest, Kolozsvár, Temesvár, Jászvásár, Arad, Brassó, Brajla, Konstanca, Craiova, Sepsiszentgyörgy, Nagyszeben, Szucsáva és Marosvásárhely mozijaiban és alternatív kulturális tereiben – írta közleményében a Romániai Francia Intézet.

A kolozsvári vetítésekre március 21. és 24. között kerül sor a Victoria moziban. A fesztivált a városban a Le Règne Animal című fantasyfilm nyitja meg, amely „nem hagyományos zsánerfilm, hanem inkább egy váratlan fordulatot vevő felnőttéválás-történet” (Variety) egy olyan világban, amelyet egy mutációs hullám érint, amely az emberek egy részét fokozatosan állattá változtatja. A Thomas Cailley rendezésében, Romain Duris és Paul Kircher főszereplésével készült film nyitotta a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekcióját, és több mint egymillió jegyet adtak el rá Franciaországban. A film az Év filmjei panorámaszekció része, amely a közelmúlt legfontosabb, a kritikusok és a francia közönség által egyaránt elismert francia produkcióit gyűjti egybe.

A szekcióban szerepel még Eric Toledano és Olivier Nakache Une Année Difficile című filmje, amely szintén nagy közönségsikert aratott, és amely humorosan meséli el, hogyan csatlakozik Albert és Bruno meggyőződés nélkül egy környezetvédelmi mozgalomhoz, valamint a Le Procès Goldman – Cédric Kahn rendkívül módszeres drámája, amely Pierre Goldman radikális 1976-os perét dolgozza fel, és amely „lebilincselő csúcspontot ér el" (Variety).

A közönség láthatja a La Bête-t is, Bertrand Bonello új filmjét, amely „egy hatalmas és nyugtalanító álom a jövőről és a múltról” (The Guardian), és amelyet a Velencei Filmfesztivál versenyprogramjába válogattak be. A film a Léa Seydoux által alakított Gabrielle történetét meséli el, aki egy olyan jövőbeli világban él, amelyet a mesterséges intelligencia ural, és ahol az emberi érzelmeket fenyegetésnek tekintik. 

Az idei Fiatal tehetségek – játékfilmek versenyében szintén lenyűgöző fesztiválmúlttal rendelkező debütáló filmek versenyeznek a közönségdíjért, amelyet az idén 100 éves fennállását ünneplő Francia Intézet adományoz Romániának. A francia filmművészet új hangjai, akiket a román közönség figyelmébe ajánlanak ezen a fesztiválon, a következők: Jean-Baptiste Durand, aki a Chien de la casse című filmjéért elnyerte a legjobb debütáló filmnek járó 2024-es César-díjat. A gyerekkori barátok, Dog és Mirales egy dél-franciaországi faluban élnek, és napjaik nagy részét az utcán kóborolva töltik.

A listán szerepel továbbá Delphine Deloget, a Rien à perdre rendezője és társszerzője, aki egy egyedülálló anyát követ, aki a francia hatóságok ellen küzd, hogy visszakapja fiát. Kiemelték továbbá Angela Ottobah-t, akinek Paula című játékfilmes debütálása egy 11 éves lány történetét meséli el, akit, mivel unatkozik az iskolában, és csak egy barátja van, apja egy gyönyörű tóparti házba visz el nyaralni. Ám a pihentető kikapcsolódásnak indult kiruccanás lassan fojtogató élménnyé válik. A rendező Bukarestben mutatja be a filmet.

A fesztiválon a sci-fi, a fantasy és a horror kedvelő is válogathatnak a programkínálatban, hiszen az idei esemény különösen nagy hangsúlyt fektetett a sokszínűségre.

A Romániai Francia Filmfesztivál teljes programja és minden információ itt érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?