Rekordévet zárt a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi

Szeretnek moziba járni a sepsiszentgyörgyiek; a Művész Mozi a 2017-es újranyitása óta tavaly fogadta a legtöbb nézőt. A sepsiszentgyörgyi filmszínház az országban azon kevesek közé tartozik, amelyet az önkormányzat működtet és elsők közt biztosított magyar szinkronos filmeket közönsége számára.

Lázár-Prezsmer Endre, a Művészi Mozi vezetője az elmúlt esztendőt értékelve rámutatott: töretlen népszerűségnek örvend és újranyitása óta a legjobb évét zárta a filmszínház. Tavaly 300 filmet vetítettek összesen 2192 alkalommal, és 47 090 nézőt fogadtak. A felújított Művész Mozit hétéves fennállása óta több mint 250 ezren látogatták.

Fotó: Vargyasi Levente

Az elmúlt évben a legtöbb jegyet az Avatar: A víz útja című filmre váltották ki, összesen 2791-et. A második legnépszerűbb film 2023-ban az Oppenheimer volt 1380 nézővel, a harmadik a Barbie 1234 látogatóval. Negyedik helyen a Halálos iramban 10. áll 1131 nézővel, az ötös nézettségi listát pedig a Fortune-hadművelet: A nagy átverés zárja 830 nézővel. A hetedik helyen magyar alkotás áll 700 nézővel, a csíkszeredai születésű Erőss Zsolt hegymászó feleségéről szóló Magasságok és mélységek. A sepsiszentgyörgyi moziban az elmúlt hét év legnézettebb filmje a Kincsem volt, a bemutatása óta 4683 nézővel.

Hét év után drágul a mozijegy

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi idén sem hagy alább a lendületből: január 12. és 18. között Román filmnapok lesznek, január 18. és 25. között pedig a magyar filmeké a főszerep. Január 26. és 31. között a hetedik születésnapját ünnepli a filmszínház, ez alkalomból különleges vetítéssorozattal készülnek. Ekkorra elkészül a mozi új honlapja is, hiszen többen is jelezték, hogy a jelenlegi weboldal nem mindig működik megfelelően.

Fotó: Henning János

A sepsiszentgyörgyi Művész Moziban az elmúlt hét évben egyszer sem került sor jegyáremelésre, ez idén elkerülhetetlenné vált, egyrészt az általános drágulási hullámok miatt, másrészt mert idén januárjától az állam 5 százalékról 9 százalékra emelte a mozijegy áfáját. Sepsiszentgyörgyön februártól körülbelül 5 lejjel emelkednek a jegyárak.

Kalandos út vezetett a mozizáshoz

A sepsiszentgyörgyi mozit rengeteg küzdelem árán sikerült megszereznie az önkormányzatnak. Többéves pereskedés, botrányok és kilakoltatás előzte meg a felújítást és a rendeltetésszerű használatot. Az országos filmterjesztő vállalat ugyan 2009-ben átadta az épületet az önkormányzatnak, de azt nem sikerült birtokba venni mert az egykori filmszínházat diszkóként működtető brassói vállalkozó nem volt hajlandó kiköltözni.

Fotó: Kovács Zsolt

Végül 28 per és botrányos kilakoltatási eljárást követően 2014-ben kezdték el felújítani és korszerűsíteni a mozit, amelyben az Andrei Mureșanu Színház is helyet kapott. A nevéhez méltóan a sepsiszentgyörgyi Művész Moziban a 2017-es újranyitást követően a hollywoodi alkotások mellett magyar, román filmeket, európai művészfilmeket, helyi alkotásokat is vetítenek és Romániában az elsők közt biztosítottak magyar szinkronos filmeket.

Emellett odafigyelnek a közönség sorából érkező kéréseknek. Külön kérésre vetítenek iskolás és óvodás csoportoknak animációkat, ifjúsági és ismeretterjesztő filmeket. A sepsiszentgyörgyi mozi nemcsak filmvetítéseknek, hanem rendhagyó filmbemutatóknak, közönségtalálkozóknak is otthont ad.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?