Egyensúlyt teremtenek a filmművészetben: női filmrendezők fesztiválja Sepsiszentgyörgyön

Románia egyetlen, kizárólag női rendezőknek szóló filmfesztiválját Sepsiszentgyörgyön szervezik szeptember 22. és 28. között, amikor hazai, magyarországi és iráni rendező nők alkotásait vetítik, de lesznek közönségtalálkozók, filmhez kapcsolódó képzőművészeti kiállítások, autós mozi, illetve Irina Margareta Nistor bemutatja a romániai női filmkészítés rövid történetét.  

A 2021-ben indított Eva FilmMakers Fest abból a vágyból indult, hogy egyensúlyt teremtsen a férfi és női tehetségek között a filmművészetben. Ebben a művészeti ágban ugyanis  a nőkhöz inkább társul a színészi, mint a rendezői tevékenység. A filmfesztivál idei, immár harmadik kiadását a múlt és a jelen ötvözése jellemzi, így a korszakalkotó filmek mellett új alkotásokat is vetítenek.

A női filmrendezők fesztiválját szeptember 22-én, pénteken 17.30 órakor nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színházban. A fesztivál első filmjét ugyanezen az estén 18.00 órakor láthatják az érdeklődők, amikor Oláh Kata rendezésében az Aki legyőzte az időt - Keleti Ágnes című filmet vetítik.

Fotó: Eva FilmMakers Fest

Az Eva FilmMakers Fest ideje alatt az olyan női rendezők filmjeit vetítik különböző helyszíneken mint a Fekete Ibolya által rendezett Csángók, illetve Anyám és más futóbolondok a családból; Oláh Kata rendezésében láthatják a Digitális nomádom; Mészáros Márta Örökbefogadás, illetve A hetedik szoba filmjeit, Szebeni Zsuzsa, Ugron Zsolna és Bertha Lívia rendezésében A maga természete szerint és szabadon című alkotását; Kiss Stefán Mónika rendezésében a Memento Mori A Váci legenda filmet és Szilágyi Fanni rendezését a Veszélyes lehet a fagyi című filmet. A programban szerepel a Crai nou (Új király) című film is, Alina Grigore rendezésében, amely számos hazai és nemzetközi díjat nyert, a filmkritikusok és a közönség egyaránt nagyra értékelte.

A korábbi kiadásokhoz egy sor kísérő eseményt is terveznek: közönségtalálkozókat a filmrendezőnőkkel, Vincze Teréz filmesztéta moderálásával, valamint a filmes stábok más szakembereivel és művészeivel. Különleges lesz ezek között Irina Margareta Nistor, aki a romániai női filmkészítés rövid történetét mutatja be a fesztiválon vetített három film: Mircea George Cornea - Patima (szenvedély), Malvina Ursianu - Serata (Estély) és Ada Pistiner - Stop frame at the table című alkotásai alapján.

Mariam Hamdy, az egyiptomi ASWAN Nemzetközi Női Filmfesztivál szervezője első alkalommal lesz jelen Romániában, és egy tematikus mesterkurzust koordinál, amelynek témája: tapasztalatok megosztása a nőkkel és nők számára szervezett filmfesztiválok szervezése terén. A fesztivál másik premierje Dornaz Hajiha - Like fish on the moon (Mint hal a Holdon) című filmjének vetítése. A 2023-as TIFF nagy nyertese, a filmet először vetítik Sepsiszentgyörgyön. A film vetítését egy online közönségtalálkozó követi a rendezővel.

A nők alkotói zsenialitását a művészetekben két különleges rendezvénnyel is ünneplik a fesztiválon. Szeptember 26-án, kedden Ballun Viktória, Kovács Csonga Anikó és Kún Fruzsina képzőművészek alkotásaiból nyílik kiállítás az árkosi Művelődési Központban. Ugyanezen az estén az Andrea Gavriliu rendezte Privitor (A néző) című előadást mutatják be az Andrei Mureșanu Színházban.

Az Eva FilmMakers Fest szeptember 28-án, csütörtökön a sepsiszentgyörgyi Művész Mozi melletti parkolóban autósmozis vetítéssel zárul. A film címét a fesztivál alatt fogják nyilvánosságra hozni. Az Eva FilmMakers Fest szervezői folytatják a vetítéseket Kovászna megye más városaiban, így Bodzafordulón, Szitabodzán, Kovásznán és Kézdivásárhelyen is.

A fesztivál összes filmjére és a kapcsolódó rendezvényekre a belépőjegyek kedvezményes áron lesznek kaphatók. A program részletei az Eva FilmMakers Fest Facebook-oldalán érhetőek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?