Kézdiszentléleken dolgoztak idén a „vizuális értékmentők”

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont idén május 3–8. között Felsőháromszéken, Kézdivásárhelytől 5 km-re északra a Kászon-patak völgyében fekvő Kézdiszentlélek községben tartotta dokumentációs fotótáborát. Az itt készült képek kiállításmegnyitóját augusztus 19.-én, csütörtökön 19 órakor a helyi „Apor István” Általános Iskola előtt tartják a kézdiszentléleki falunapok részeként.

A szervezők közleménye szerint a megnyitó eseményen köszöntő beszédet mond Balogh Tibor polgármester, valamint Bartalis Izabella, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont intézményvezetője, a kiállítást megnyitja P. Buzogány Árpád művelődésszervező, a Forrásközpont munkatársa.Kovács László Attila Kézdiszentléleken készült felvétele

Az Orbán Balázs nyomdokán nevet viselő fotótábor képírói: Balázs Ödön (Székelyudvarhely), Fülöp Jenő (Marosvásárhely), Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy),  Kovács László Attila (Sepsiszentgyörgy), Nagy Botond (Marosvásárhely), Tordai Ede (Marosvásárhely). A község közigazgatási övezetébe tartoznak: Kézdikővár, Kézdiszárazpatak, Kiskászon és Katrosa. Kővár és Szárazpatak a Torjai-hegységnek, Kiskászon pedig a Székely Kászoni-hegységnek a Kászon vizére eső hegylábi övezetében terülnek el.Balázs Ödödn Kézdikőváron készült felvétele A 42-ik fotódokumentációs esemény a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és Kézdiszentlélek Község Polgármesteri Hivatala szervezésében valósult meg.

Az évente más-más tájegységen 2002 óta töretlenül megszervezett fotótáborok elsődleges célja a még meglévő, múltat idéző építmények, tárgyak, motívumok, mesterségek, élethelyzetek, a tájban élő ember ünnep- és hétköznapjainak, a változó és tünékeny emberi arcok, tájak megörökítése.Tordai Ede Kiskászkonban készült felvétele A résztvevő székelyföldi fényképészek, hagyományukhoz híven, vizuális értékmentést végeztek a vidék falvaiban, mivel a megörökítésre érdemes pillanatokat, a múló jelent a rendelkezésükre álló fototechnika segítségével rögzítették. Ugyanakkor kiemelt figyelmet szenteltek a településeken fellelhető archív fényképek digitalizálására is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

  

Kapcsolódók

Kimaradt?