Székelyföld Napok: fotós utazást tettünk a két világháború közötti Erdélybe

A fényképrajongóknak kedvezett a Székelyföld Napok csütörtöki nyitónapja Csíkszeredában: két fotókiállítás is nyílt, valamint egy háromnyelvű erdélyi fotós-szaklap érdekes történetét is megismerhettük az 1920-as évekből.

Csütörtökön kora este kezdődtek a Székelyföld Napok csíkszeredai művészeti eseményei a hargitai megyeházán. Az est során elsőként Dr. Albertini Béla előadását hallgathatták meg az érdeklődők. A Magyarországról érkezett fotótörténész az 1922 és 1926 között Erdélyben kiadott Fotográfia című szaklapról tartott rendkívül érdekes előadást. Megtudtuk, hogy a Fotográfia a maga korában egyedülálló kezdeményezés volt, ugyanis három nyelven, magyarul, németül és románul jelent meg. Megjelenésének néhány éve alatt a legmodernebb irányzatokat követve számolt be a fotózás szakmai eredményeiről, újdonságairól együttműködve a világ legelismertebb szakembereivel, illetve a magyarországi szaklapokkal is. Megszűnését követően soha többé nem jelent meg magyar nyelvű szakmai folyóirat fényképészeti témában Erdélyben.

Erdély kolozsvári szemmel

Az előadás után Csillag Katalin művészettörténész mutatta be a megnyíló Erdély kolozsvári szemmel című kiállítást. A tárlat az egykor Kolozsváron működő Fotofilm cég Erdélyről készült felvételeiből nyújt rendkívüli válogatást. A cégről megtudtuk, hogy egy átfogó kutatás részeként került az Országos Széchenyi Könyvtár látóterébe, miután az intézmény a közel 3500 általa őrzött negatív (jórészt üvegnegatív) feldolgozásához hozzáfogott. A felvételekből annak idején javarészt képeslapok készültek Kolozsváron és főleg erdélyi tájak találhatóak rajtuk, illetve Erdély településeiről, életéről láthatunk különleges pillanatokat az 1930-as évekből.

A felvételek nagy része valószínűleg Szabó Dénes (1907–1982) kolozsvári hivatásos fényképészhez köthető, aki ekkor már a Fotofilm munkatársaként tevékenykedett, Csillag Katalin mellette kiemelte Fekete Lászlót is, aki szintén a korszak kivételes fotós egyénisége volt. A kiállítás kurátora a felvételekkel kapcsolatosan elmondta: a képek több szempontból is rendkívüliek és egyszerre jelenthetik ipartörténeti, fotó- és társadalom-, valamint építészet-történeti kutatások alapját is. A cég tevékenységét, valamint Szabó Dénes életét felkutatni nagyon szép nyomozómunka lehet, amire nagy szeretettel biztatta az erdélyi szakembereket Csillag Katalin, aki érdekességként azt is elárulta, hogy Szabó fényképezte annak idején Dsida Jenő esküvőjét is.

A Te élményed a mi értékünk

Az est a #UIETinsta19 elnevezésű kiállítás megnyitójával zárult. Az Udvarhelyi Ifjúsági Egyeztető Tanács harmadik alkalommal hirdette meg a fiataloknak szóló fotópályázatát, amelyre ezúttal a nyár legszebb pillanatait várták többek között utazás, barátok, fesztivál, gasztro, önkéntes, tradíciók témákban. „A Te élményed a mi értékünk!” szlogennel meghirdetett pályázat nagy sikert aratott, számtalan szebbnél-szebb felvételt neveztek be készítőik, amelyeket a Megyeháza Galériában november 25-éig lehet megtekinteni.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?