Ismét megtartják Olaszteleken az Erdővidéki Régizene Találkozót

Tíz évvel az első találkozó után, október 9-én újra zene csendül a kastélyparkban! – áll a szervezők felhívásában. Az eseményre az olaszteleki Daniel-kastélyban kerül sor, ahol számtalan programmal igyekeznek kedveskedni a részvevőknek.

A fesztiválszervezők közlemény szerint délután vasárnap 15 órától családi programokkal várják az érdeklődőket a kastélykertben, egyebek mellett lesz kézműves foglalkozás, népi játékok, de íjászatra is sor kerül a Kárpátok Őrzői egyesület vezetésével, valamint reneszánsz táncházat is tartanak az olaszteleki Cygnini táncegyüttes segítségével.

A rendezvény egész ideje alatt ingyenesen lesz látogatható az 1680 újratöltve - a Danielek kora a kastély falfestményeinek tükrében című kastélytörténeti kiállítás, mely egy történeti kalandozás, és amelynek köszönhetően interaktív módon tapasztalható meg az Erdélyi Fejedelemség korának kulturális, gasztronómiai, viselettörténeti és diplomáciai sajátossága. A nap végén, 18 órától a következő együttesek lépnek fel egymást követve: a székelyudvarhelyi Riverenza és a Juvenalis, a marosvásárhelyi Ricercar (lantduó) és a Pillancsok, az olaszteleki Cygnini táncegyüttes, valamint a baróti Kájoni Consort. A belépés díjtalan.

A baróti Kájoni Consort, az esemény egyik fellépője | Fotó: a szervezők Facebook-oldala

„2011 óta szervezzük meg, hagyományteremtő szándékkal, az Erdővidéki Régizene Találkozót az olaszteleki Daniel- vagy a miklósvári Kálnoky-kastélyban, melynek célja az erdélyi amatőr régizene és táncegyüttesek találkozása és örömzenélése mellett vonzóvá tenni a kastélyokat a nagyközönség számára. Fontosnak tartjuk a magyar és erdélyi reneszánsz zene megismertetését, ezért igyekszünk a szórványba is eljuttatni a régi korok zenéjét. A Kájoni Consort régizene-együttes 1988 decemberében alakult Baróton. Tagjai közül néhányan 1980 óta az Erdővidéki Camerata régizene-együttesben is zenéltek, így az első erdélyi reneszánsz együttesek közé sorolhatjuk” – részletezte a Maszolnak Kovács Erzsébet az esemény egyik szervezője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?