Iohannis a román nemzeti kultúra napján: reméljük, hogy 2022 közelebb visz a normalitáshoz

A kultúrát súlyosan érintette a világjárvány, ezért nagyobb állami támogatásra volna szüksége – olvasható Klaus Iohannis államfőnek a román nemzeti kultúra napja alkalmából megfogalmazott üzenetében.

Az államfő kitüntetéseket adott át a román nemzeti kultúra napján | Fotó: presidency.roAz elnök szombati közleménye szerint a kultúrának meghatározó szerepe volt a nemzeti egység megvalósításában és a modern európai román állam kialakulásában. Emlékeztetett arra, hogy január 15-én mindenekelőtt Mihai Eminescu nemzeti költő életműve előtt tiszteleg az ország. „Ez a nap ugyanakkor alkalmat ad kifejezni megbecsülésünket a művészek, az alkotók iránt, akiknek a tevékenysége a kulturális sokszínűségünk kifejeződésének gazdagságával örvendeztet meg bennünket” – üzente az államfő.

Klaus Iohannis szerint a hazai zene, a színház, a filmművészet, a képzőművészet és az irodalom kiváló tavalyi teljesítménye nem tudja eltakarni azokat a „mély és fájdalmas nyomokat”, amelyeket a koronavírus-járvány hagyott a román kulturális életen. Emlékeztetett arra, hogy a pandémia az alkotók és a kultúrafogyasztók kapcsolatait is befolyásolta, számos kulturális intézménynek és független művésznek „drámai módon” korlátozták a tevékenységét a járványügyi intézkedések.

Az államfő kifejezte azt a reményét, hogy a 2022-es év „közelebb visz a normalitáshoz”, ugyanakkor úgy vélekedett, ha a helyzet idén nem változik, akkor nagyobb állami támogatásra lesz szüksége a kultúrának.

Iohannis hangsúlyozta, a költségvetési források mellett az országos helyreállítási terv révén lehívható uniós alapok is megoldást jelenthetnek a kulturális és alkotói ágazat potenciáljának megőrzésére vagy akár növelésére. Emellett szerint szükség lenne egy átfogó kulturális stratégia és egy örökségvédelmi törvénykönyv kidolgozására is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?