Ilyen volt a 24. Szent István-napi néptánctalálkozó a kincses városban

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány, a Szarkaláb Néptáncegyüttes és a SzINT Kulturális Egyesület 24. alkalommal szervezte meg a Szent István-napi Nemzetközi Kisebbségi Néptánctalálkozót Kolozsváron, ennek keretében kedden került sor a nemzetközi népviseleti felvonulásra és néptáncgálára.

A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozó nemzetközi népviseleti felvonulása Kolozsvár központjában

A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozó nemzetközi népviseleti felvonulása Kolozsvár központjában, a Kolozsvári Magyar Napok keretében.

Közzétette: Maszol.ro – 2022. augusztus 16., kedd

Az idei rendezvényre, amely augusztus 12. és 21. között zajlik, hat országból (Magyarországról, Ukrajnából – Kárpátaljáról, Szerbiából – Vajdaságból, Bulgáriából, Lengyelországból és Romániából – Erdélyből) érkeztek csapatok, őket láthatták felvonulni és táncolni az érdeklődők. A csoportok először végigvonultak Kolozsvár belvárosában, a Heltai Alapítvány székhelyétől a Béke téren át a főtéri nagyszínpadhoz, majd itt minden csapat egyenként mutatta be táncát.

A szerző felvételei

Az eseményre idén 16 táncegyüttes érkezett, valamint három zenekar. A Fő téren először a kolozsvári házigazda, a Szarkaláb együttes táncolhatott, ám később színpadra állt még a budapesti Bem Néptáncegyüttes, a lengyelországi Kyczera, a csíkkozmási Bojzás Néptánccsoport, a Méhkerék, a kolozsvári Zurboló, az kárpátaljai Ritmus néptáncegyüttes, a bolgár Chavdar, a gyergyócsomafalvi Mocorgók Néptáncegyüttes, a Bogáncs, a csömöri Csicsörke néptáncegyüttes, a lengyelországi Lempo, az Ördögtérgye, a Dor Transilvan, a mohácsi Zora Táncegyüttes, a Hóstáti Hagyományőrző Tánccsoport, nekik a vajdasági Mendicus Tapora zenekar húzta a nótát.

A gála nyitómozzanataként Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke mondott néhány szót. „Mi lehet ennél szebb, mint ilyenkor megjelenni, ilyen gyönyörű háttérben, a Kolozsvári Magyar Napokon? A táncosok olyanok, mint a gyönyörű virágos rét, és úgy vélem, mindenkinek jobb lenne, ha a világ inkább táncolna, mint háborúzna” – fogalmazott.

Az eseményen a magyar keresztény államalapításra és az államalapító királyra, Szent Istvánra kívánnak emlékezni a Kárpát-medencei magyar közösségek, az európai kisebbségek, népcsoportok és regionális kultúrkörök népzenei és néptánc-hagyományaival. A járványügyi helyzet miatt az elmúlt két években csupán pár napos, inkább népzenei koncertekkel és gyerekprogramokkal fűszerezett kiadást tarthattak csak meg, idén viszont sikerült visszatérniük a régi programhoz.

A néptánctalálkozó nem ért véget, szerdán 12 órától nemzetközi tánckavalkádot tartanak Kolozsvár főterén, ahol a tánccsoportok mutatkoznak be, 23 órától pedig táncházba várják az érdeklődőket, ahol az Ördöngös zenekar zenél majd.

A 24. Szent István-napi Néptánctalálkozóról bővebb információkat és a teljes programot a HeltaiFolkCenter és Szent.Istvan.folklore.festival Facebook-oldalakon, valamint a Heltai Alapítvány székhelyén és elérhetőségein találnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?