Egyházzenei fórum: Kolozsvár tíz templomában mutatkoznak be kortárs magyar zeneszerzők

A Kolozsvári Magyar Napok új társrendezvényeként szervezi meg a Kincses Kolozsvár Egyesület és az Auris Művészeti Ügynökség a Magyar Egyházzenei Fórumot augusztus 12. és 17. között, azzal a céllal, hogy kapcsolatot teremtsen a zenei világ szereplői között.

A Magyar Egyházzenei Fórumra Kolozsvár tíz templomában kerül sor, és hat nap alatt 40 kortárs magyar zeneszerző 77 egyházi alkotása csendül fel liturgikus keretben vagy koncert formájában.

Az ingyenesen látogatható, nagyszabású esemény fő célja, hogy kapcsolatot teremtsen szerzők, karnagyok, előadók, kiadók, illetve a papság és a hívő közösségek, a tényleges célközönség között, ugyanakkor a rendezvény szakmai törekvései közé tartozik, hogy figyelemmel kísérje az új egyházzenei alkotások útját, támogassa a professzionális és szolgáló kórusok, karnagyok és a zeneműkiadók törekvéseit az új művek terjesztésében.Illusztráció: a Szent Mihály Római Katolikus Plébánia Facebook-oldala

Az esemény kezdeményezője és főszervezője Selmeczi György Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, aki korábban elmondta, olyan világhírű kórusok érkeznek Kolozsvárra, mint a nyíregyházi Cantemus vegyeskar, a kecskeméti Ars Nova Énekegyüttes, a budapesti Szent Efrém Férfikar, a csíkszeredai Lux Aurumque, valamint a sepsiszentgyörgyi Laudate kórus. Ezek mellett a Kárpát-medence számos székesegyházának, nagy templomának a kórusa, de mellettük kis templomi és egyetemi kórusok is meghívást kaptak. A rendezvény szakmai házigazdája a kolozsvári Szent Mihály plébániatemplom Szent Cecília kórusa lesz, a záróelőadást pedig a fesztivál öt napja alatt zajló workshop keretében létrejövő kórus tartja.

A több mint 250 meghívottat megmozgató rendezvény nem csupán reprezentatív seregszemle: új impulzusaival hozzájárul a zeneszerzők alkotómunkájához, felhívva a figyelmüket a templomi zenélés mai gyakorlatára és realitásaira.

A Magyar Egyházzenei Fórum programja külön internetes oldalon böngészhető, a bemutatkozó zeneszerzők és a fellépő kórusok ismertetésével együtt. További tartalmak érhetőek el a rendezvény Facebook-oldalán is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?