Kolozsvári Magyar Napok: átszervezett fesztiválutcával, új tematikus udvarral készülnek

A Kolozsvári Magyar Napok idén 450 programponttal – közel 50 családos és gyermekprogrammal, több mint 100 előadással és beszélgetéssel, 30 kiállítás-megnyitóval – 60 helyszínen várja az érdeklődőket. A Kolozsvári Állami Magyar Színház is miniévaddal készül az alkalomra, két saját és két vendégelőadással várják az érdeklődőket.

A szervezők kedd délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a kolozsvári Bulgakov Kávéházban, az eseményen Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója, Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza irodavezetője beszéltek az idei KMN részleteiről.Balról jobbra: László Eszter, az Erdélyi Hagyományok Háza irodavezetője, Szabó Lilla, a Kolozsvári Magyar Napok programigazgatója és Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere | A szerző felvétele

Kisebb helyszínekre bomlik a fesztiválutca

Idén 150 partnerszervezettel dolgoznak együtt, mondta el a fesztivál programigazgatója, aki szerint a fesztivál egyre inkább a járvány előtti normalitáshoz kezd visszatérni, ez látszik az idei programkínálaton is. Szabó Lilla elárulta, a Farkas utcában zajló felújítási munkálatok sok fejtörést okoztak a szervezőknek, de végül sikerült egyeztetni a kivitelezővel, így megtalálták az alternatívákat, vagyis feldarabolták a fesztiválutcát: a frissen felújított összekötő utcákba költözik át a kézműves vásár, a turisztikai vásár és a könyvvásár.

A Gaál Gábor utcában, a Minorita utcában és az Apáczai Csere János Elméleti Líceum udvarában lesz a kézműves vásár idén, a könyvutca a Színház utcába, a turisztikai vásár pedig a magyar konzulátus udvarára költözik, ahol fröccsterasszal is várják az érdeklődőket. A könyvvásárt is bővítették egy koktélterasszal idén, a többi kültéri program megmarad a szokásos helyszínen, magyarázta Szabó Lilla.

A programigazgató részletezte: több mint 30 koncerttel várják az érdeklődőket 7 helyszínen, ebből a Bánffy-palotában 17 koncert lesz, ami a duplája a tavalyi felhozatalnak, ugyanakkor hangsúlyosabb lesz az erdélyi zenekarok megjelenése is idén. Emellett a klasszikus zenei felhozatal is nagyon erős lesz, egyrészt a Magyar Egyházzenei Fórumnak köszönhetően, amely párhuzamosan zajlik a fesztivállal, illetve a már megszokott hangversenyek miatt is.

Látogathatóvá válik a Szent Mihály-templom tornya

A programigazgató hangsúlyozta, idén is maradnak a megszokott programblokkok, és inkább azokról a programpontokról beszélt, amelyekhez előzetes regisztráció kell. Mint elmondta, az állattani múzeumban lévő tárlatvezetéshez, a történeti múzeumban augusztus 14-én zajló koncerthez, a Puck Bábszínház előadásaira, a Donaton Terepfutóversenyre és az örömfőzéshez is előzetesen kell regisztrálni.

Szabó Lilla a fesztivál újdonságairól is beszélt, mint részletezte, idén a Magyar Egyházzenei Fórum lesz az egyik ilyen újdonság, ez augusztus 12-e és 17-e között zajlik, a részletes programot a KMN programfüzetében, illetve itt lehet elérni.

A másik újdonság a Szent Mihály-templom tornyának a megnyitása lesz: szombaton avatják újra Kolozsvár emblematikus épületét, így a torony újra látogatható lesz. Hétfőtől vasárnapig lesznek vezetett látogatások, fél óránként indulnak 20 fős csoportok, a program regisztrációhoz kötött. Idén egyre több terasz nyílik a KMN keretében, megmarad a Borutca, ez bővül ki a könyv- és koktélterasszal a Színház utcában, illetve a fröccsterasszal a magyar konzulátus udvarán. Az ifjúsági udvar új helyszínt kap: az ifjúsági programok beköltöznek a Szentegyház utca 4. szám alá, itt lesznek a programok és bulik is. Az idei KMN-gyűjtést a Házsongárd Alapítvány kapja a Dzsida-kripta javítására.

Az idei fesztivál legnagyobb újdonsága a Folk udvar

Oláh Emese alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, mint az előző években, idén is kiemelt rendezvénye az önkormányzatnak a KMN, 2022-ben 600 ezer lejes támogatást biztosítottak a fesztiválnak, és aktívan részt vettek a tervezésben, például abban, hogy hogyan alakítják a rendezvény helyszíneit a Farkas utcában. „Szükség szerint a Király utcát is lezárjuk, hogy meg tudják közelíteni a rendezvényeket a résztvevők” – biztosított mindenkit az alpolgármester azzal kapcsolatban, hogy mindent megtesznek azért, hogy a Farkas utcai felújítások ne okozzanak fennakadást.

„A forgalomkorlátozás terén szinte semmi sem változott, a Fő tér keleti oldalán egy sáv le lesz zárva, hogy mindent fel tudjanak építeni a fesztiválra. Reméljük, a következő KMN-en már a Farkas utcát is át tudjuk adni” – összegezte Oláh Emese.

Újdonság idén a Folk udvar, amely a Kolozsvári Református Kollégium udvarában lesz berendezve, erről bővebben László Eszter, Erdélyi Hagyományok Háza irodavezetője tájékoztatott. Mint mondta, az Erdélyi Hagyományok Háza égisze alatt kialakított Folk udvarban szerveznek meg minden népzenével, néptánccal kapcsolatos programot, gyermekprogramot. Mint fogalmazott, idén először szerveznek a KMN-en ilyen udvart, négy napos programmal készülnek, 11 órától indulnak gyermekprogramokkal, kézműves tevékenységekkel, ugyanakkor három kiállítást hoznak el. A négy nap alatt megtekinthető lesz a Száz fehér zászló című kiállítás, amely a trianoni emlékévre készült, valamint a 45 éves a kolozsvári táncház illetve a Bogáncs 37 kiállítás is.

Az esti táncházakba, amelyek 10 órától indulnak, adatközlő zenészeket hívnak, és tematikus estek lesznek: a péntek kalotaszegi nap lesz, szombaton székiek érkeznek, vasárnap pedig a magyarlapádi népzene és néptánc kerül terítékre. Szabó Lilla hozzátette, évek óta tervezik a Folk udvart, ahol az ilyen jellegű tevékenységeket összegyűjthetik, és remélik, sikerül ezzel hagyományt teremteni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?