Hét premier, Interferenciák és Harag György Emlékhét – megkezdődött a Kolozsvári Állami Magyar Színház 232. évada

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója sajtótájékoztatón mutatta be a 2024/2025-ös évad terveit. Az idei évad is izgalmas programokat ígér: hét bemutató, az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál, és az évad végére tervezett Harag György Emlékhét várja a közönséget.

Az évad első bemutatója, a Janovics című előadás lesz szeptember 25-én a színház stúdiótermében. Az ifj. Vidnyánszky Attila által rendezett előadásnak az előbemutatóját július 7-én láthatta a közönség. Az előadás a híres kolozsvári színigazgató, rendező, filmkészítő, színész, forgatókönyvíró Janovics Jenő életéből inspirálódva, Vecsei H. Miklós és Németh Nikolett szövege és a társulat improvizációi alapján jött létre az Ifjú barbárok című előadás folytatásaként – olvasható a színház közleményében.

Tompa Gábor igazgató/ Fotó: Biró István

A 2024/2025-ös évad további bemutatóit Szabó K. István, Tompa Gábor, Puskás Zoltán, Mihaela Panainte, Keresztes Attila és Jesca Prudencio rendezők állítják színpadra.

Idén sem marad színházi fesztivál nélkül a kolozsvári közönség: november 2-17. között újra megrendezik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál. A kétévente megrendezett fesztivál az egyik legrangosabb nemzetközi színházi fesztivál az országban, amelynek az ez évi lesz a kilencedik kiadása. A Román Színházi Szövetség (UNITER) Szenátusa a színházak és a Szenátus tagjainak javaslatai alapján a 31. UNITER-díjátadó gálán a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciákat Ion Caramitru Kiválósági Díjban is részesítette.

Interferenciák 2022-ben/ Forrás: Kolozsvári Állami Magyar Színház Facebook-oldala

Az évad második felében, június 2-10. között a színház Harag György Emlékhéttel tiszteleg a 100 éve született és 40 éve elhunyt korszakos rendező munkássága előtt. Harag György Európa-szerte elismert rendező, a romániai színház egyik kiemelkedő mestere, aki a kolozsvári színházhoz 1947 óta kötődött.

A fesztivállal párhuzamosan, októberben kezdi el Szabó K. István a Páskándi Géza Pornokrácia című regényéből készülő színpadi adaptáció próbait a nagyszínpadon; az ősbemutatóra december 15-én kerül sor. Ezzel párhuzamosan a színház stúdiótermében Tompa Gábor, az irodalmi Nobel-díjjal frissenkitüntetett Jon Fosse kortárs norvég író szövegét, az Én vagyok a szél című drámát állítja színpadra.

Ezt követően a kolozsvári közönség által jól ismert Puskás Zoltán Masteroff – Kander – Ebb Kabaré című musicaljét rendezi a színház nagyszínpadán. Mihaela Panainte szintén egy regényadaptációt, Dragomán György A fehér királyát állítja a színpadra a stúdióteremben, majd Keresztes Attila Sławomir Mrożek Tangó című abszurd családi komédiáját mutatja be a színház nagyszínpadán.

Az évad utolsó bemutatóját, Thornton Wilder A mi kis városunk című klasszikusát Jesca Prudencio, amerikai rendező jegyzi majd, aki először dolgozik a kolozsvári társulattal.

A 2024/2025-ös évadban az előadások mellett számos kiegészítő program várja majd azokat, akik az előadások megtekintésén túl szeretnének mélyebb betekintést nyerni a színházi produkciók és a színház működése mögé. A továbbiakban is lehetőség van az ESziK vagy isszák? színházi nevelési programra jelentkezni. A program keretében minden korosztály számára a színház bármelyik műsoron lévő előadásához önismereti jellegű felkészítő és feldolgozó csoportfoglalkozásokat biztosít. Érdeklődni, jelentkezni a 0743341781-es telefonszámon, vagy a tunde.kocsis@huntheater.ro címen lehet.

Emellett az érdeklődők részt vehetnek közönségtalálkozókon és kulisszalátogatásokon is. A kulisszajárások alkalmával a nézők felfedezhetik az előadások háttérvilágát, megismerhetik a díszletek, jelmezek és technikai megoldások rejtelmeit. A közönségtalálkozókon pedig az előadások után lehetőség nyílik a színészekkel való beszélgetésre, így közelebbről is meg lehet ismerni az előadások világát. Érdeklődés, jelentkezés a 0755145203-as telefonszámon, vagy a eva.marton@huntheater.ro címen.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházi 1+1 évadkezdő jegyakciót hirdet. Az új évad alkalmából több műfaj kedvelőinek is – történelmi dráma, musical, gyerekelőadás - szeptemberi jegyakciót tettek elérhetővé. Azok, akik jegyet vásárolnak a szeptember 20-ai Stuart Mária, 21-ei A fülemüle vagy a 22-ei Állatfarm előadások valamelyikére, minden megvásárolt jegy mellé a második jegyet ajándékba kapják ugyanarra az előadásra. A jegyakció csak a színház jegypénztárában vásárolt jegyek esetében érvényes.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?