dráMA – Kortárs színházi találkozót szerveznek Székelyudvarhelyen

Közel egy hétig veszi birtokába a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházat a dráMA kortárs színházi találkozó, amely szeptember 16-21. között immár tizenötödik alkalommal teremt lehetőséget a nézők és a hazai kortárs dráma találkozására.

A fesztivál programját alkotói eszmecserék, színházcsinálókkal folytatott szakmai beszélgetés, koncert, színházi lap- és könyvbemutató, valamint régi-új elemként a „Színházunk éjszakája” is tarkítja. A találkozó idei mottójául „Az igazság odaát van” mondatot választották, hiszen több előadás is feszegeti az interetnikai együttélés, a többféleség okozta különbségek témakörét. A hat nap alatt 13 társulat előadását tekinthetik meg a város nézői, de a magyarországi és hazai színházi szakma jelenlévő képviselői is. 

Fotók forrása: dráMA Facebook-oldala

Nagy Pál igazgató a szeptember 5-ére összehívott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hétfői megnyitó keretében a közönség megismerkedhet Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező makettjeivel. A kiállítás a bukaresti Liszt Intézettel együttműködésben valósul meg, amelyet a dráMA ideje alatt mindvégig megtekinthet a közönség – olvasható a színház közleményében.

Barabás Árpád művészeti vezető szerint kortárs drámákból meríteni nem kockázatmentes vállalkozás, azonban hangsúlyozta: „A dráMÁ-ban az a jó, ami a rizikó is, vagyis mindig abból főzünk, amink éppen van. Az az évi kortárs művek biztosítanak egy merítést, de nyilván a minőség az elsődleges szempont.”  

Bács Noéminek, a színház frissen végzett irodalmi titkárának beszámolójából kiderült, hogy a Színházunk éjszakája pár év kihagyás után ismét megszervezik. A pénteken 21 órakor kezdődő programsorozatban helyet kapnak sportvetélkedők, kulisszajárás, más színházi tevékenységek, rendhagyó éjszakai előadás, illetve fellép a kolozsvári Loose Neckties Society együttes is. A szórakozás és kötetlen találkozások számára minden este teret biztosítanak a néptáncműhely kocsMÁ-nak keresztelt próbatermében.  

A dráMA kortárs színházi találkozó részletes programja az esemény Facebook-oldalán érhető el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?