Véget ért a 14. dráMA kortárs színházi találkozó

Közel egy hétig tartott a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és Pro Theatrum Alapítvány szervezésében a dráMA kortárs színházi találkozó, amely immár tizennegyedik alkalommal teremtett lehetőséget a nézők és a hazai kortárs dráma találkozására. A fesztivál programját beszélgetések, színháztörténeti könyvbemutató, koncertek és bulik is tarkították – olvasható a Tomcsa Sándor Színház sajtóközleményében.

Véget ért a dráMA-kortárs színházi találkozó. A szervezők a fesztivál idei mottójául az OTTHON… VAGY? kérdést választották, hiszen a hovatartozás, a választás lehetősége és a tudatos otthonteremtés kérdésköre az idei program több produkciójában is visszaköszönt. A hat nap alatt 12 társulat 13 előadását tekinthették meg a nézők, de a magyarországi és hazai színházi szakma képviselői is.

Fotók: szervezők

Hétfőn, az ünnepélyes megnyitó záróakkordjaként megnyitották Mátyás Zsolt Imre Az ember tragédiája címet viselő grafikai kiállítását is. A munkák október 8-ig megtekinthetők a színház kis kiállítótermében. Ezt követően a kolozsvári Reactor de creație și experiment társulata adta elő Alexa Băcanu Visul (Az álom) című stúdióelőadását Dragoș Alexandru Mușoiu rendezésében. Ezt követte Pass Andrea Napraforgó című drámájából készült produkció (r.: Radu Afrim) a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában.

Kedden délelőtt az előző nap előadásainak szakmai megbeszélésére került sor. Délután az előadások sora Gubás Gabi egyéni előadásával indult, aki a B. Török Fruzsina által írt és rendezett Teljes lényeddel – Polcz Alaine élete című produkcióval érkezett Budapestről. A fellépések a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház Caravaggio-jával folytatódtak, amelynek szerzője Visky András, rendezője pedig fia, Visky Andrej. Végül a Frank Sinatra élete és dalai alapján írt zenés előadás, Bakos-Kiss Gábor önálló estje, a Frankie, a király és a kárhozott (r.: Zakariás Zalán) színesítette a programot.

Szerdán délelőtt rendhagyó helyszínen és témában zajlott a szakmai beszélgetés Színházainknak van jövője(?) címmel az új kormányrendelet teremtette helyzetről. Este a szucsávai Matei Vișniec Színház vendégszerepelt a színház névadója által írt Întoarcerea acasă (Hazatérés) című előadással, amelyet Botond Nagy vitt színpadra.

Csütörtökön délelőtt folytatódott a szakmai beszélgetések sorozata, terítéken ezúttal az előző este játszott előadás volt. Délután a Ștefan Caraman tollából származó, és az előző estihez hasonló címet viselő Întoarcerea de acasă (Visszatérés otthonról) című produkciót láthatta a ublikum a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem hallgatóinak előadásában (r.: Dana Lemnaru).

Szeptember 21-ét, a magyar dráma napját az éppen 126 éve született Tamási Áronra is emlékezve ünnepelték. A vendéglátó Tomcsa Sándor Színház előadását, az Ábel. Rengeteg című adaptációt Tóth Tünde rendezésében láthatta a nagyérdemű.

Péntek délután egy újabb Matei Vișniec-darabot vitt színre közösen a házigazda, valamint a Győri Nemzeti Színház. Az EXiT/KiJÁRAT című kortárs drámát Zakariás Zalán rendezte. Ezt követte a Bartók Béla és Kodály Zoltán életéből inspirálódva Vecsei H. Miklós szövege és a társulat improvizációi alapján írt Ifjú barbárok című előadás (r.: ifj. Vidnyánszky Attila) a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Gyulai Várszínház közös előadásában.

A fesztivál utolsó napján ismertették a Nagyváradi magyar színháztörténet 1950- 1990. Philther-elemzések című kötetet. Az előadások sora a Gianina Cărbunariu által írt és rendezett Magyarosaurus Dacus című előadással kezdődött a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában. Ezt követően a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház Egressy Zoltán Portugál című kocsmaszínházi előadását játszotta, végül pedig a Lackfi János verseit feldolgozó Lélekfitnesz című zenés-verses produkciót tekinthette meg a közönség (r.: Sebestyén Aba) a marosvásárhelyi Yorick Stúdió előadásában.

Az idei dráMA blogírói színházi alkotók és kritikusok voltak: Stuber Andrea, Marton Orsolya, Szűcs Katalin, Dálnoky Réka, Proics Lilla, valamint Szilágyi-Palkó Csaba, akik a találkozó ideje alatt sok izgalmas, sokrétű anyagot készített a dráMÁról, írásaikat itt tekinthetik meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?