Szerdáig várják a jelentkezőket a Népiskola székelyudvarhelyi tagozataira

Székelyudvarhelyen szeptember 20-ig lehet jelentkezni a Hargita megyei Vámszer Géza Művészeti Népiskola udvarhelyi képzéseire. A zenei és képzőművészeti szakterületeken is zajló tanítás nincs korhoz kötve.

A 2023–2024-es tanévben is számos szakot indít a Hargita megyei Vámszer Géza Művészeti Népiskola. A Székelyudvarhelyre kihelyezett tagozatoknál szeptember 20-ig a Hagyományőrzési Forrásközpontnál iratkozhatnak az első évesek, a korábbi évfolyamok visszaíratása már megtörtént.

Rugalmas az órarendünk, a képzésre beiratkozók az oktatókkal közösen beszélhetik meg, hogy számukra melyik időpont a megfelelő” – közölte a Maszollal András Péter, aki 19 éve biztosít hangszeres képzést (szintetizátor és fúvóshangszerek) az érdeklődőknek. András Péter elmondta, hogy Udvarhelyszéken nyolcan tanítanak, lefedve Sóvidéket, Székelykeresztúr és Zetelaka térségét.

Fotó: Vámszer Géza Művészeti Népiskola

A Népiskola célja egyrészt érdeklődő, értékeket kereső, felelősségtudatos gyermekek nevelése. Másrészt lehetőséget kínál a felnőtteknek is a szakmaváltásra, vagy kreatív energiáik megélésére. A Népiskolában tanulható, korhatárhoz nem kötött, szakok lehetővé teszik a szakirányváltást ambíciós felnőttek számára is.

András Péter elmondta, hogy számos olyan volt tanítványáról tud, akik a képzést követően a zenei pálya mellett döntöttek. Volt, aki klasszikus zenei vonalon indult el, akadtak, akik kántorképzőben folytatták, többen a vendéglátóiparban helyezkedtek el zenészként.

Tudok olyanról, aki külföldön elit vendéglőben zenél, de az sem ritka, hogy valaki főiskolán folytatta, anélkül hogy külön zenei képzést kapott volna, elég volt mindaz, amit a Népiskolában tanult.

Hargita megyében a Népiskola képzései összesen 32 településen zajlanak, tavaly 1225 végzőse volt a művészeti iskolának.

Az intézmény tandíjai rendkívül alacsonyak, Hargita Megye Tanácsa támogatásának köszönhetően a diákok a magánórák vagy a magániskolai művészeti képzések árának töredékéért tanulhatnak.

András Pétertől megtudtuk, hogy az éves tandíj 1000-1100 lej körül mozog, az oktatás pedig többnyire délután és este zajlanak, így lehetőség van munka, avagy az iskolai tanórák után részt venni a képzéseken.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?