Táncra perdült Székelyudvarhely

Amatőr és hivatásos néptáncegyüttesek, táncház- és adatközlő zenészek, kézművesek, a népzenét és néptáncot kedvelők ezrei gyűltek össze Székelyudvarhelyen, ahol a régió legnagyobb néptáncos megmozdulását, az Erdélyi Táncháztalálkozót rendezték meg szeptember második hétvégéjén. Valóban több volt, mint táncháztalálkozó.

Megtelt élettel a hétvégén Székelyudvarhely. Az év legtöbb munkaszüneti napján igencsak lecsendesülő székely anyavárost szeptember 7-9. között népzenészek és táncosok lepték el, hogy részesei lehessenek az Udvarhely Néptáncműhely, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány, a Kaszaj Kulturális Egyesület és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont által életre hívott Erdélyi Táncháztalálkozónak.Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A „Több mint száz zenész, több mint ezer táncos, több mint táncháztalálkozó!” mottójú rendezvénysorozat már csütörtök este elkezdődött, ekkor nyílt meg a városi parkban Ádám Gyulának a rendezvény egész ideje alatt megtekinthető, az esemény jellegéhez kötődő ArcPoétika című kiállítása, a Művelődési házban a Nagyvárad Táncegyüttes előadására várták a nagyérdeműt, a napot pedig folkkocsma zárta.

A találkozó talán leglátványosabb programpontjára péntek délutánig kellett várni, a belváros ekkor telt meg zsúfolásig zenészekkel és táncosokkal, akik a város három különböző pontjáról indulva adtak találkozót a Márton Áron téren. A bő ezres tömeg hangos muzsikaszó közepette innen vonult le a táncháztalálkozó fő színhelyére, a sétatéri parkba.

(A videó forrása:Haáz Sándor https://www.youtube.com/@haazsandor)

A rendezvény mottójában szereplő „több mint táncháztalálkozó” kijelentés nem hazudtolta meg magát, az érdeklődőket kézművesvásárral, gyermekfoglalkozásokkal, játszó- és alkotótérrel, borudvarral, pálinkakóstolóval, vetélkedőkkel várták a szervezők.Fotó: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

A népzene és néptánc háromnapos ünnepének szombat esti gálaműsora premierrel is szolgált, a városi sportcsarnokban tartott eseményen először fordult elő, hogy Erdély hat hivatásos néptáncegyüttese közös produkciót mutasson be.

Az idei Erdélyi Táncháztalálkozó három helyszínes, fergeteges hangulatú táncházzal zárult.

(Nyitókép: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala)

Kapcsolódók

Kimaradt?