Ősbemutató: magyar szerző román társulatnak írt művét először játsszák magyarul Székelyudvarhelyen

Először láthatja magyar nyelven a közönség Székely Csaba 10 című drámáját. Az eredetileg román színház számára íródott darabot a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház társulata viszi színpadra.

Nem mindennapi eseménynek ad otthont március 7-én a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: Székely Csaba 10 című drámáját először láthatja magyar nyelven a hazai közönség – áll a teátrum közleményében.

Forrás: Tomcsa Sándor Színház

Nagy Pál igazgató elmondta, hogy az előadással kapcsolatos egyeztetés története több évre nyúlik vissza, időközben megszületett a magyarországi ősbemutatója a Radnóti Színházban. Végül a 2022-es dráMA kortárs színházi találkozón sikerült véglegesen megegyezni a szerzővel, aki Rusznyák Gábort ajánlotta rendezőnek. „Bérletbe ebben az évadban csak részben tettük be, ugyanis szeretnénk hosszú távon műsoron tartani az előadást” – mondta Nagy Pál.

Rusznyák Gábor, aki először rendez Székelyföldön, a Miskolci Nemzeti Színház rendezője, és majdnem az összes magyarországi vidéki színháznál megfordult már. Kiemelte, hogy bár az alkotás a tízparancsolatról szól, ő maga nem vallásos, hanem ehhez a témához is úgy közelít, mint bármilyen más történethez, hozzátéve, hogy ez a kérdés ebben a kultúrkörnyezetben igen fontos, függetlenül az emberek személyes, vallási meggyőződésétől. Az előadás nagyon jól tükrözi, hogy ugyanarról a témáról más-másféleképpen gondolkodunk, különféle dolgokat asszociálunk hozzá, ezáltal az emóciók széles skáláját ébresztik.

Próbafotó/ Forrás: Tomcsa Sándor Színház

A dráma arról szól, hogy tíz ember be van zárva saját élettörténetébe, akik kicsit a stand-up műfajt követve kiállnak és elmesélik történetüket, de közben egymáséhoz is kapcsolódnak. Így azt is láthatjuk, hogy ugyanarra az eseményre hogyan emlékeznek a különböző szereplők a maguk más-más szemszögéből, és adott esetben hogyan hallgatnak el számukra nagyon fontos eseményeket, amelyek majd egy másik élettörténetben villannak fel. A történet helyszíne – a Remény lakótelep – egy absztrahált, szimbolikus hely. A néző számára igazi szellemi kalandot jelentő előadás végére – mint egy puzzle darabkái – kezd összeállni az egész történet, és sok mindenre fény derül, ami közben nem volt világos.

Az előadás szempontjából az is lényeges, hogy van egy felső rendező, akinek a perspektívájából is láttatja a történéseket a mű. A rendező szerint „életének különböző szakaszaiban minden ember felteszi a kérdést, hogy vajon előre megírt történet-e az övé, vagy pedig van beleszólása sorsa alakulásába.” Fontosnak tartotta továbbá kihangsúlyozni, hogy Székely Csaba a drámát eredetileg román színháznak írta, ez a tény szül egyfajta eltérést, ami a tízparancsolat sorszámozását, felsorolását illeti az ortodox és a felénk megszokott verzió között.

Próbafotó/ Forrás: Tomcsa Sándor Színház

A díszletet, amely egy lakótelep tömbházait testesíti meg, ugyancsak Rusznyák Gábor tervezte, ennek kivitelezésébe bevonták a Palló Imre Művészeti Líceum diákjait is. A jelmez tervezési és beszerzési munkálatait a társulat tagja, Karácsony Kinga vállalta magára.

Az előadás apropóján a színház pályázatot hirdetett, amelyre három kategóriában várták a pályamunkákat a tízparancsolat témakörben. A bemutató napján hirdetik ki a nyerteseket, és a beküldött anyagok néhány hétig megtekinthetők lesznek a színház kis kiállítótermében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?