Herczku Ágnes újabb lemezt mutat be erdélyi gyűjtéseiből

Újabb lemezt készített erdélyi gyűjtéseiből Herczku Ágnes. Az énekesnő Hozomány – Magyarvista című dupla CD-jét pénteken mutatja be a Fonó Budai Zeneházban.

A dupla korong egy négy évvel ezelőtt kezdett sorozat második kiadványa. Herczku Ágnes a bő tizenöt év alatt tett gyűjtőútjain felhalmozott dalokat teszi közkinccsé. 2018-ban a mezőségi Visa zenéje állt a középpontban, most a kalotaszegi Magyarvista – szerepel a lemezt gondozó Fonó MTI-hez eljuttatott ajánlójában.Fotó: Herczku Ágnes Facebook-oldala

Az énekesnő a mostani dupla CD-t egy vistai asszony, András Jánosné Gergely Erzsi „Erdei” dalai köré építette. Erre nemcsak kivételes egyénisége, repertoárjának gazdagsága és a faluban betöltött közösségi szerepe adott okot, hanem az évek során elmélyülő, egyre meghittebb kapcsolatuk is.

A kiadvány egyik darabján, a Gyűjtés-en az évekkel ezelőtt felvett dalok válogatott anyaga, a Revival CD-n pedig a hazai muzsikusokkal összeállított zenekar énekes és hangszeres felvételei hallhatók. Utóbbiak „Erdei” Erzsi énekei mellett Kallós Zoltán gyűjtéseire is támaszkodnak, olyan híres prímások játékát megidézve, mint a mérai Antal Ferenc „Árus” vagy a bánffyhunyadi Varga Ferenc „Csipás”.

Az értékmentő, ugyanakkor előremutató album emléket állít a falusi mestereknek, énekeseknek, zenészeknek, ugyanakkor mintát adhat arra, hogy ez a zenei kultúra megtanulható, átadható és szerethető – áll a kommünikében.

Herczku Ágnest gyűjtőútjain legtöbbször Kallós Zoltán segítsége, jótanácsai vezették, ezért a sorozatot a 2018-ban 91 évesen elhunyt zenetudós emlékének ajánlja.

Herczku Ágnes a Hozomány-sorozatban hét-nyolc erdélyi faluban tett gyűjtéséből válogat.

A friss anyagot bemutató koncert április 1-jén a Táncháztalálkozó nyitótáncházának keretében lesz a Fonóban. Herczku Ágnes (ének) mellett közreműködik Nyitrai Marianna és Szél Gábor (ének), Major Levente, Gombai Tamás, Pál István Szalonna (hegedű), Szász József Árpád (kontra), Mester László „Pintyő” (kontra és brácsa), Molnár Péter (bőgő és cselló), Havasréti Pál (cselló), Farkas Fanni és Kiss Balázs (tánc), Vörös Menyhért (videó), Nikola Parov (zenei rendező).

A lemez a Fonó Budai Zeneház gondozásában, az NKA és a Hagyományok Háza támogatásával jelent meg.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?