Három erdélyi kiadvány is Szép Magyar Könyv díjat nyert

Három erdélyi kiadvány is elismerésben részesül a budapesti Ünnepi Könyvhéten sorra kerülő Szép Magyar Könyv verseny díjátadóján.

A legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára kiírt verseny nyerteseiről a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöksége által felkért öttagú szakmai zsűri döntött, amelynek tagja Révész Emese, a Szép Magyar Könyv 2023 verseny zsűrijének elnöke, Babucs Éva, a Geopen Kiadó elnöke, Barabás Zsófi festőművész, Orosz Márton tipográfus-művészettörténész és Wunderlich Péter designteoretikus. A versenyre idén 63 kiadó és kulturális intézmény nevezte nyolc kategóriában 105 kötetét.

Forrás: Iskola Alapítvány

A szépirodalom kategóriában a csíkszeredai BOOKART Kiadó Selyemfényben című kötete nyerte el az elismerést, szintén az ők kiadványuk, a Névtelen cserépdarab a Kulturális és Innováció Minisztérium különdíját is megkapta. A Magyar Művészeti Akadémia különdíját az Iskola Alapítvány Kiadónak ítélték oda az Erdély fejedelmei című kiadványért.

Révész Emese, a Szép Magyar Könyv 2023 verseny zsűrijének elnöke elmondta: a díj megalapítása óta eltelt több mint hetven évben rengeteget változott a könyv státusza, a kiadók helyzete, és az olvasók igénye is, de megnyugtatónak nevezte, hogy a mai digitális korban nem csak a könyv él tovább, hanem a könyv esztétikus kivitele is egyre fontosabb. Felidézte, hogy idén is nagyon sok szempontot kellett mérlegelnie a zsűrinek, mivel egy igényes kivitelű könyv kollektív alkotás, benne van a tervező, a grafikus, a tipográfus az illusztrátor, a nyomda és a kiadó munkája is – idézte a zsűri elnökének szavait az Infostart.

Forrás: BOOKART Kiadó

Idén 170 kiállítóval, 150 standdal és több mint ezer dedikálással, pódiumbeszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és koncertekkel várják az érdeklődőket a 95. Ünnepi Könyvhét szervezői június 13. és 16. között a budapesti Vörösmarty és a Vigadó téren, valamint a Duna-korzón. A rendezvényt június 13-án a Vörösmarty téren a Tűzoltózenekar bevonulása után Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg, majd a köszöntők után a Szép Magyar Könyv 2023 verseny díjátadójára is sor kerül.

(Nyitókép: Ünnepi Könyvhét)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?