Magyar Mozgókép Díjra jelölték Moldovai Katalin erdélyi származású filmrendezőt

A legjobb elsőfilmesnek járó Magyar Mozgókép Díjára jelölték Moldovai Katalin erédélyi származású filmrendezőt az Elfogy a levegő című nagyjátékfilmért – írja az MTI.

Nyilvánosságra hozták a Magyar Mozgókép Díjak idei jelöltjeit, amelyeknek átadására a Magyar Mozgókép Fesztiválon kerül sor június 15-én. Idén a megszokott öt kategória kettő másikkal is bővült, így a legjobb nagyjátékfilm, a legjobb rendező, a legjobb férfi és női főszereplő, valamint a legjobb elsőfilmes mellett a legjobb producert és egészestés animációt is díjazzák.

Forrás: IMDb

A legjobb nagyjátékfilm kategóriában a Lefkovicsék gyászolnak (rendező: Breier Ádám), a Hadik (rendező: Szikora János), a Mesterjátszma (rendező: Tóth Barnabás), a Semmelweis (rendező: Koltai Lajos) és a Valami madarak (rendező: Hevér Dániel) versenyeznek. A legjobb rendező díj öt nevezettje Koltai Lajos, Tóth Barnabás, Hevér Dániel, Pacskovszky József és Madarász Isti.

A legjobb női főszereplő kategóriában Nagy Katicát, Kizlinger Lillát, Törőcsik Franciskát, Kelemen Hannát és Horváth Lilit jelölték, a legjobb férfi főszereplő Vecsei H. Miklós, Szacsvay László, Bezerédi Zoltán, Trill Zsolt és Katona Péter Dániel közül kerül ki.

A legjobb elsőfilmesnek járó díj jelöltje Szeleczki Rozália, Moldovai Katalin, Breier Ádám, Boross Martin és Hevér Dániel, idén pedig két új kategóriában – a legjobb producer és legjobb egészestés animáció – is osztanak majd díjakat.

Idén is öt fős szakmai zsűri díjazza a versenyben lévő filmeket és alkotóikat a Magyar Mozgókép Díjakkal. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth– és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész. A zsűri további tagjai közt olyan nevek szerepelnek, mint Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth– és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György, dramaturg, forgatókönyvíró.

Az ünnepélyes díjátadót június 15-én a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program által közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztiválon tartják, ahol a nagyközönség is láthatja a jelölt filmeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?