Rakovszky Zsuzsa kapja az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

A Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért Rakovszky Zsuzsa kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas költő, író és műfordító kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat a Vita élő időben című verseskötetéért, valamint teljes életművéért – közölte a szerzői testület az MTI-vel. A fődíjas mellett Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás (posztumusz) részesült elismerésben, négy különböző kategóriában. A díjakat május 6-án adják át a Magyar Zene Házában, a zenei Artisjus-díjakkal együtt.

Forrás: Fidelio

Az Artisjus 2006-ban hozta létre az Artisjus Irodalmi Díjakat. Az elismerés célja az előző év egyik kiemelkedő, különösen értékes alkotásának jutalmazása, a további díjak pedig ösztönzésül szolgálnak a tehetségüket már bizonyított művészek munkájához. Az irodalmi elismeréseket odaítélő vezetőség döntését irodalomtörténészekből és írókból álló bizottság készíti elő, ebben idén Báger Gusztáv, Báthori Csaba, Bazsányi Sándor, Grecsó Krisztián, Margócsy István, Szilágyi Zsófia, valamint Szörényi László vett részt.

A Vita élő időben című verseskötetéért idén Artisjus Irodalmi Nagydíjban részesülő Rakovszky Zsuzsa az ELTE angol-magyar szakán szerzett tanári diplomát, ezt követően az Országos Idegennyelvű Könyvtárban és az ELTE angol tanszékének könyvtárában dolgozott, majd a Helikon könyvkiadó szerkesztője volt. 1986-tól szabadfoglalkozású író és műfordító. Olyan szerzők műveit olvashattuk magyar nyelven általa, mint az irodalmi Nobel-díjas kanadai Alice Munro, az amerikai Robert Frost, az angol Kingsley Amis és Robert Browning. Első önálló kötete, a Jóslatok és határidők 1981-ben jelent meg, a tavaly kiadott Vita élő időben a tizenegyedik versgyűjteménye. Számos elismerésben részesült, Kossuth-díjat, József Attila-díjat és Márai Sándor-díjat is kapott. „Rakovszky dédelgeti a múltat, mégsem nosztalgiázik, tárgyszerűen bánik a jelennel, mégsem tárgyias, tisztán látja a jelenből következő jövőt, mégsem rémüldözik” - írta laudációjában Grecsó Krisztián.

Rakovszky Zsuzsa: A Kettő és az Egy

Kezdetben ott állt a világ és köztem.
Akkora nagy volt, hogy észre se vettem,
hogy tőle kapja a bögre, a kisszék,
a kurta gyep azt a könnyű ezüst fényt.
Amikor elment, a hóba, a szélbe,
sírva kitett a világ küszöbére.

Később úgy jött, mint kedves fiatal nő,
ember-alakban, éppen ahogy illő.
De a Mindenség rejtjele, az arca              
mindent ígért, bár ő nem is akarta.
A kozmoszt gyönge vállaira raktam,
sokallta, elment, magamra maradtam.

Most pilleként itt repdes a szememben
pillám mögött, és nem hagyhat el engem.
Most látom csak: az abroszból, a tálból,
a falból is az ő léte világol.
Az ág lombja, az árny bolyha mögött: ő.
Én elfogyok, s megint egy lesz a kettő.

Az Artisjus-díjat alapítása óta eddig 89 költő és író vehette át, köztük Bereményi Géza, Nádasdy Ádám, Kukorelly Endre, valamint a tavaly elhunyt Kovács András Ferenc.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?